• Haberler
  • 'İkinci el otomobilde kilometreye değil diğer aksamlarına bakın'

'İkinci el otomobilde kilometreye değil diğer aksamlarına bakın'

- KTÜ Makina Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilgin: 'İkinci el otomobil alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmak daha mantıklıdır. Yeni nesil motorlu araçlarda 100 bin kilometreler çok büyük rakamlar değil' - 'Günümüzde büyük motorlu araç almanın da çok fazla avantajı olduğunu söyleyemeyiz'

TRABZON (AA) - ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makina Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin, ikinci el otomobil alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmanın daha mantıklı olduğunu söyledi.

Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüz teknolojisinde otomobildeki motorların çok gelişmiş olduğunu ve ömürlerinin uzun olduğunu ifade etti.

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler olduğunu vurgulayan Bilgin, "İkinci el araç alırken motorundan, aracın yaptığı kilometreden çok diğer aksamlarına bakmak gerekir" dedi.

Yeni nesil araçların artık çok daha fazla kilometre yapabildiğini kaydeden Bilgin, "İkinci el araç alırken kilometreye bakmaktan ziyade aracın dış aksamına, kaportaya bakmak daha mantıklıdır. Yeni nesil motorlu araçlarda 100 bin kilometreler çok da büyük rakamlar değil. Yani bakımları zamanında ve yerinde yapılmış araçların motorlarının yapmış olduğu kilometre çok önemli değildir, alırken kaportası daha önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Küçük motorlu araçların vergisi ve yakıtı dolayısıyla ilgi gördüğünü ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Günümüzde büyük motorlu araç almanın da çok fazla avantajı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü günlük kullanımda 130 beygir güçlü bir aracın ancak 20 beygirlik gücünü kullanıyoruz. Geri kalan 110 beygir gücü ancak rezerv güç olarak kalıyor. Yani çok güçlü motorlu bir taşıt almanın çok fazla bir anlamı yok. Ancak ani sollamalarda, ani hızlanmalar da bizim rezerv güce ihtiyacımız oluyor, onun dışında çok fazla ihtiyacımız olmuyor. Bu yüzden düşük güçlü araçları tercih etmek hem satın alırken, hem kullanırken çok daha ekonomiktir."

- Geleceğin taşıtları dizel hibrit motorlu araçlar

Geleceğin taşıtlarının dizelle kombine edilmiş hibrit taşıtlar olacağını anlatan Bilgin, "Hibrit taşıtlar hem içten yanmalı motoru hem elektrik motoru bulunduruyor. Günümüzde benzinli motorlar daha yumuşak çalıştığı için benzinli ve elektrikli hibrit taşıtlar çok yoğun. Dizel teknolojisindeki gelişmeler bu şekilde devam ederse dizel ve elektrikli taşıtlardan oluşan hibritli taşıtlar yakın ve orta derece gelecekte bana göre çok tercih edilecek" diye konuştu.

Elektrikli motorların hem moment karakteristikleri bakımından çok uygun hem de frenleme ve kalkış sırasında elektrikli motorları çok daha verimli olduğunu belirten Bilgin, "İçten yanmalı motorların noksan kısımları elektrik motorları tarafından tamamlanıyor. Böylece iki motor birlikte çok daha verimli oluyor" dedi.

Bakmadan Geçme