İktidar ÖMK ile eğitimde reform sürecinin başlayacağı iddiası
AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuşan Orhan Erdem, TBMM'de Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu savunarak eğitimde reformların önemine vurgu yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ikinci bölümü üzerine AK Parti Grubu adına söz alan Orhan Erdem, Türkiye’nin eğitim alanında büyük hedefler belirlediğini ve bu hedeflere ulaşmak için öğretmenlerin önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcılarından olan Erdem, kanun teklifinin 23 ila 39. maddelerini kapsadığını ve bu metinde öğretmenlik mesleği ile ilgili önemli düzenlemelere yer verildiğini aktardı. İlgili düzenlemelerin 5'inin öğretmenlik mesleğine, 2'sinin okul idarecilerine, 8'inin ise Millî Eğitim Akademisi ve okullardaki şiddeti kapsadığını belirtti.
Erdem, konuşmasında, “Ülkelerin önemli ve sürdürülebilir sermayesi beşerî sermayesidir. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamanın ve rekabetçi ekonomiye sahip bir topluma dönüşmenin yolu, kültürünü içselleştirmiş, bilişsel becerileri yüksek ve evrensel kültüre sahip sağlıklı bir nesil yetiştirmekten geçmektedir. Bu konuda en önemli aracımız da eğitimdir” dedi. Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, eğitim alanında kapsamlı reformların hayata geçirildiğini dile getiren Erdem, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının artırıldığını, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarının azaltıldığını belirtti. Ayrıca, taşıma yoluyla mağdur olan öğrencilerin eğitim imkanlarına ulaşımının sağlandığını ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çeşitli sosyal yardım politikalarının kararlı bir şekilde uygulandığını kaydetti.
Erdem, Türkiye’nin eğitim alanındaki hedeflerine ulaşmasında öğretmenlerin başrolde olduğunu belirterek, “Bu yasa ile meslek öncesi yetişme, mesleki gelişim, kariyer gelişimi, çalışma koşulları ve özlük hakları gibi birçok yönden öğretmenlerimizin beklentilerine yanıt verebilecek düzenlemeleri hayata geçirmeyi umuyoruz” dedi. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmen adaylarının yeterliliklerini gözeterek yürütüleceğini ve öğretmenlerin meslek öncesi eğitimlerinin artırılacağını ifade etti. Erdem, “Bu kanun, öğretmenlerimizin en zor koşullarda dahi kutsal görevlerini yerine getirmelerine önemli bir katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmasında ayrıca, öğretmenlere yönelik şiddet konusunun da ele alındığını ifade eden Erdem, “Geçirilecek kanunla eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına yönelik düzenleme hayata geçirilecektir” dedi. Öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak kariyer basamaklarının da getirileceğini belirten Erdem, bu kapsamda 224 bin 517 uzman öğretmenin başöğretmen adayı olabileceğini ve başöğretmen unvanını alacak olanların maaşlarında 10.230 lira artış olacağını açıkladı.
Son olarak, kanun teklifinin hazırlanmasında katkı veren tüm komisyon üyelerine ve Millî Eğitim Bakanlığına teşekkür eden Erdem, Meclis’in onayını beklediklerini belirtti. Konuşmasının sonunda, “Bu büyük bütçeler heba olmasın diye, kurduğumuz bu güzel okulların, sınıfların içinde öğrencilere daha iyi eğitim vermenin derdindeyiz” ifadelerini kullandı. Orhan Erdem, “Kanun teklifinin onaylanması hâlinde hayırlı olmasını diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.