İktidar ortağı MHP'den öğretmen maaşlarının artırılması çağrısı
TBMM'deki bütçe müzakarelerinde MHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, öğretmen maaşlarına dikkat çekerek, öğretmenlerin ücretlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2024 yılı bütçeleri ele alındı. Görüşmelerde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, öğretmen maaşlarına dikkat çekerek, öğretmenlerin ücretlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Topsakal, konuşmasında "Öğretmenlerimiz her şeyi fazlasıyla hak etmektedir. Onların emeğini burada konuşmanın anlamı dahi yoktur. Öğretmenler elde olan imkânlar dâhilinde en yüksek kazancı elde etmelidir. Öğretmen ücretleri kesinlikle artırılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Öğretmen maaşlarının yanı sıra meslek okullarının önemine de dikkat çeken Topsakal, MEB’in 2024 verilerine göre meslek liselerinin genel ortaöğretimdeki oranının %38 olduğunu ve bu oranın artırılması gerektiğini belirtti. Topsakal, Türkiye’nin en önemli gücünün insan kaynağı olduğunu vurgulayarak, mesleki eğitimin bu potansiyeli destekleyecek şekilde geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ayrıca ilkokul eğitim modeline yönelik öneriler sunan Topsakal, ilkokul çağındaki çocukların eğitim sisteminin daha esnek ve oyun odaklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. “Çocuklarımızın çok katlı betona gömülmüş okullar yerine tek katlı ve bahçeli yerlerde eğitim alması, sıra sistemi yerine yuvarlak alanlar oluşturulması eğitim kalitesini artıracaktır” dedi.
Topsakal, MEB’in yabancı azınlık okulları üzerindeki denetimlerine de değinerek, izinsiz açılan ve Türk öğrenci kaydeden okullara yönelik alınan tedbirleri desteklediklerini belirtti. Özellikle Fransız okullarının yasal düzenlemelere uymaması karşısında alınan tedbirlerin yerinde olduğunu ifade etti.
MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya ise üniversitelerde bilginin ticarileştirilmesine yönelik çalışmalara dikkat çekerek, üniversitelerin toplumsal hizmet bazlı bir anlayışa geçmesi gerektiğini belirtti. Karakaya, "Gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde bilginin ticarileştirilmesi konusunda geri kaldığımızı söyleyebiliriz. Bu, yalnızca YÖK’e ya da üniversitelere yüklenmemesi gereken, topyekûn ele alınması gereken bir dönüşüm sürecidir” dedi.
Görüşmeler sırasında öğretmenler ve akademisyenler için maaş iyileştirme çağrılarının yanı sıra eğitimde yapısal reform talepleri de gündeme geldi. MHP’nin bu konulardaki önerileri, eğitim politikalarının geleceği açısından dikkat çekici bulundu.