'İlaçlama yapacağız' diyerek işten çıkardılar
Akhisar'daki TYH Uluslararası Tekstil Pazarlama A.Ş.'de, işçilerin sendikal haklarını aramaları nedeniyle işten çıkarıldıkları, mobbing uygulandığı ve işsizlik maaşlarının engellendiği öne sürüldü.
Manisa Akhisar’da faaliyet gösteren TYH Uluslararası Tekstil Pazarlama A.Ş.'de, DİSK'e bağlı Tekstil-İş sendikasının yaklaşık 9 aydır örgütlenme faaliyetleri yürüttüğü fabrikada, işçilerin sendikal haklarını talep etmeleri nedeniyle işten çıkarıldıkları iddia edildi. İşten çıkarılan işçiler, fabrikadaki uygulamalar ve işsizlik maaşlarını almakta karşılaştıkları engelleri paylaştı.
İşten çıkarılan işçilerden Berrin Çiçek, fabrika yetkililerinin işçilere “İlaçlama yapacağız, dolaplarınızı boşaltın” şeklinde bilgi verdiklerini, ancak servislerine bindiklerinde iş akitlerinin feshedildiği mesajlarını aldıklarını belirtti. Çiçek, “İnsanlar servislerine binip daha organize sanayiden çıkmadan ‘İş akdinize son verildi’ diye mesajlar yağmaya başladı” diyerek yaşadığı durumu aktardı.
Firdevs Demirbaş ise işten çıkarıldıkları dönemde kendilerine işsizlik maaşı alamayacakları bir durumun dayatıldığını belirtti. “Kod4’ten çıkarılacağımız söylendi, ancak sonradan bu kod değiştirildi ve biz Kod22’ye alındık. Kod4’te olsaydık işsizlik maaşı alabilecektik, ancak Kod22 nedeniyle alamıyoruz” dedi.
Fatma Dalbudak da işyerinde baskılarla karşılaştıklarını, özellikle düşük performans nedeniyle sürekli olarak kırmızı ışıkla işaretlendiklerini ifade etti. “Başımızda hep performans baskısı vardı. Biz sendikal hakkımızı savunduğumuz için işten çıkarıldık” diyen Dalbudak, sendikal haklarının engellenmesine karşı her akşam eylem yaptıklarını ve sonunda işten çıkarıldıklarını belirtti. Ayrıca, işten çıkarılmalarının ardından işsizlik maaşı almak için başvurduklarında kod değişiklikleri yapılarak bu haklarının da engellendiğini dile getirdi.
İşçiler, işten çıkarılmalarının ardından anayasal haklarının tanınması için talepte bulunduklarını, ancak hiçbir çözüm alamadıklarını ve bu nedenle mahkemeye başvurduklarını ifade ettiler. Ayrıca, yıllarca emek verdikleri fabrikada yaşadıkları bu mağduriyetin bir an önce sona ermesini talep ettiklerini vurguladılar.