• Haberler
  • Emekli
  • İlk defa 2008 sonrası sigortalı çalışmaya başlayan kişi emekli olduktan sonra çalışabilir mi?

İlk defa 2008 sonrası sigortalı çalışmaya başlayan kişi emekli olduktan sonra çalışabilir mi?

2008 sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanların emeklilik sonrası çalışma durumlarıyla ilgili soruların cevabı haberimizde.

2008 sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanların emeklilik sonrası çalışma durumlarıyla ilgili çok sayıda cevabı merak edilen soru var. Bu soruların başında kısaca şu geliyor: İlk defa 2008 sonrası sigortalı çalışmaya başlayan kişi emekli olduktan sonra çalışabilir mi?

Habertürk okuru Gülcan A. şu soruyu yöneltti:

> "Habertürk’teki yazınızda 2008 sonrası işe girip emekli olanların çalışamayacaklarını okudum. İlk kez duyuyorum, sizden detay almak istedim. Annemin 4/b başlangıç tarihi 1 Ekim 2008. 1 Nisan 2024 tarihinde işyeri faal iken emekli oldu. Halen esnaf. Henüz işyerini kapatmadı. Emekli maaşı ile ilgili bir sorun da yaşamadı. Ne yapmamız gerekiyor? Annemi etkileyen bir durum var mı?"

Ahmet Kıvanç, soruya verdiği yanıtı MEMUR5.COM editörü derledi.

Emekli olduktan sonra kimlerin sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışabileceği 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 14’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdi

Bu tarihten önce sigortalı çalışmaya başlayan SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı iştirakçileri emekli olduktan sonra 4/a (SSK) statüsünde çalıştıkları takdirde SGDP’ne tabidirler. Bu emekliler, 4/b’li (BAĞ-KUR) olarak çalıştıklarında ise SGDP ödemezler ve emekli aylıklarını almaya devam ederek çalışabilirler.

Ancak, ilk defa sigortalı çalışmaya 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlayanlar, emekli olduktan sonra vergi mükellefi veya şirket ortağı olduklarında maaşları kesilmez. Ancak bir işyerinde 4/a’lı olarak çalışırlarsa maaşları kesilir.

Gülcan A.’nın annesi, 4/b statüsünde sigortalı olduğundan, emekli olduktan sonra esnaflık faaliyetini yürütmeye devam edebilir ve bu durumda emekli aylığı kesilmez. Dolayısıyla, annenizin işyerini kapatması gerekmiyor ve emekli maaşıyla ilgili bir sorun yaşamayacaktır. Emekli maaşı almaya devam ederek esnaflık faaliyetini sürdürebilir.

 

Bakmadan Geçme