• Haberler
  • Aktüel
  • İnternet haberciliğinde yeni dönem: 'Tık' yerine niteliğe odaklanılacak

İnternet haberciliğinde yeni dönem: 'Tık' yerine niteliğe odaklanılacak

Basın İlan Kurumu, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarını yüzde 50 oranında azaltarak nitelikli içerik üretimini teşvik eden yeni düzenlemeleri kabul etti.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının yeniden düzenlenmesini öngören değişiklik tekliflerini kabul etti. Bu düzenlemelerle, haber siteleri ‘tık’ odaklı yayıncılık yerine, daha nitelikli ve kaliteli içerik üretmeye teşvik edilecek. Düzenlemeler, internet haberciliğinde yeni bir dönemi başlatacak.

İstanbul'da 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen Basın İlan Kurumu 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı'nda alınan kararlar, internet haber sitelerine yönelik önemli değişiklikler getiriyor. Genel Kurul’da sunulan tekliflerin görüşülmesi ve ilgili komisyonların hazırladığı raporların okunmasının ardından yapılan oylamada, birçok yeni düzenleme kabul edildi.

Ziyaretçi Trafik Şartları Düzenlendi

Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının belirlendiği 61. ve 67. maddelerinde yapılan değişiklikler kabul edildi. Yapılan değerlendirmelerde, mevcut sistemin haber sitelerini okurun merakını gidermek ve haber alma hakkını temin etmek yerine, daha çok tıklama almaya yönlendirdiği, bu nedenle de SEO haberciliğinin ön plana çıktığı belirlendi. Buna ek olarak, ziyaretçi trafiklerinde yaşanan değişimlerin, mahsup, müeyyide ve resmî ilan yayımlama hakkının durdurulması gibi uygulamaları doğurduğu tespit edildi. Bu kapsamda, asgari ziyaretçi trafik şartlarının düşürülmesine ve trafiği fazla olan internet haber sitelerine uygulanan ek gösterge oranlarının artırılmasına karar verildi.

Yapılan düzenlemeye göre, internet haber siteleri için belirlenen günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yüzde 50 oranında azaltıldı. Buna göre, internet haber sitelerinin yeni asgari ziyaretçi trafik sayıları ve sayfa görüntüleme şartları şu şekilde değiştirildi:

Kategori Tekil Ziyaretçi Sayısı (Mevcut) Tekil Ziyaretçi Sayısı (Yeni) Sayfa Görüntüleme Sayısı (Mevcut) Sayfa Görüntüleme Sayısı (Yeni)
Genel Kategori 500.000 250.000 1.500.000 750.000
1. Kategori 50.000 25.000 150.000 75.000
2. Kategori 30.000 15.000 90.000 45.000
3. Kategori 20.000 10.000 60.000 30.000
4. Kategori 10.000 5.000 30.000 15.000
5. Kategori 3.000 1.500 9.000 4.500

 

Bu değişiklikler, özellikle küçük ve orta ölçekli haber sitelerinin daha nitelikli haberciliğe yönelmesini sağlamak amacıyla yapılmış bir adım olarak görülüyor. Ayrıca, yeni düzenlemeyle birlikte haber sitelerinin sayfada kalma süreleri de önem kazandı. 1., 2., 3., 4. ve 5. kategorilerde yer alan internet haber siteleri için ziyaretçilerin günlük ortalama sayfada kalma süresinin en az 30 saniye, genel kategoride ise en az 1 dakika olması şartı getirildi.

Ek Gösterge Oranları Artırıldı

Ziyaretçi trafiklerinde yapılan değişikliklerin yanı sıra, asgari fikir işçisi sayısının en az 2 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 katının üzerinde olan internet haber sitelerine yüzde 50 ek gösterge verilmesi kararlaştırıldı. Aynı şekilde, en az 3 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 3 katının üzerinde olan sitelere ise yüzde 100 oranında ek gösterge uygulanacak. Bu düzenlemelerle, internet haber sitelerinin daha fazla istihdam sağlaması ve nitelikli içerik üretimine yönelmesi teşvik edilecek.

Denetleme, Raporlama ve Karar Alma Süreçlerinde Düzenlemeler

Basın İlan Kurumu’nun görev sahasının genişlemesi üzerine, denetleme, raporlama ve karar alma süreçlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için de değişiklikler yapıldı. 19 Ağustos 2024 tarihinde toplanan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, İlan Müdürlüğü ve Kontrol Müdürlüğü’nün görevlerinin Denetim ve İlan Müdürlüğü tarafından yürütülmesine karar vererek İç Hizmet Talimatında gerekli değişiklikleri gerçekleştirdi. Bu doğrultuda, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 103. maddesinde yapılan düzenleme ile kontrol kurullarının hazırladığı denetim raporlarına ilişkin işlem süreleri kısaltıldı.

Gazetelerin Nüsha Teslim Sürelerinde Kolaylık

Yeni şube yapılanmaları nedeniyle, gazetelerin basılı nüshalarını Basın İlan Kurumu şubelerine intikal ettirme süresinde kolaylık sağlanması amacıyla, Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 35. maddesinde düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle, gazetelerin nüshalarını teslim etme süresi iki iş gününden üç iş gününe çıkarıldı.

Süreli Yayınlar İLANBİS Üzerinden Bilgilendirilecek

Basın İlan Kurumu, dijitalleşme adımlarına hız kazandırarak süreli yayınların İLANBİS aracılığıyla dijital ortamda bilgilendirilmesini de sağladı. Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 107 ve 112. maddelerinde yapılan düzenlemelerle, süreli yayınlara Genel Müdürlük Kararları ile Yönetim Kurulu kararlarının uygulamalarına dair bilgilendirmeler İLANBİS üzerinden yapılacak.

Seçim Süreçlerinde Zaman Tasarrufu Sağlanacak

Ayrı tarihlerde yapılan Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahipleri temsilcilerinin seçimleri, aynı gün yapılacak şekilde yeniden düzenlendi. Bu düzenleme ile seçim süreçlerinde gereksiz zaman ve emek israfının önüne geçilmiş olacak.

Alınan tüm bu kararlar, internet haberciliğinde tık odaklı içerik üretiminden uzaklaşılarak, nitelikli haberciliğe doğru bir yönelimi teşvik etmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yeni düzenlemeler, Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra 1 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bir sonraki Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 27-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.

 

Bakmadan Geçme