İnternetteki yazısı yüzünden sosyal tesislere alınmayan astsubay haklı bulundu

Anayasa Mahkemesi, emekli astsubayın Genelkurmay Başkanlığı aleyhine yazdığı yazı nedeniyle TSK sosyal tesislerine giriş yasağının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir internet sitesinde yayımladığı yazı nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri sosyal tesislerine süresiz olarak girişi yasaklanan başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Başvurucu, 1963 doğumlu olup Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay olarak 31 yıl görev yaptıktan sonra 2011 yılında emekli oldu. Emekli olduğu dönemde, 13 Mart 2014 tarihinde "Zihniyet Sürgünü" başlıklı bir yazı yayımladı. Yazısında Genelkurmay Başkanlığı aleyhinde ifadeler kullandığı gerekçesiyle, TSK sosyal tesislerine girişinin süresiz yasaklanmasına karar verildi. 

Başvurucu, yasaklama kararının ardından ordu evlerine ve diğer askerî tesislere girişinin engellendiğini öğrenerek Genelkurmay Başkanlığı'na itiraz etti ancak talebi reddedildi. Daha sonra idari işlem için İdare Mahkemesine başvurdu, ancak mahkeme davayı usulden reddetti. Danıştay da ilk derece mahkemesinin kararını onadı.

AYM, başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin Anayasa'nın 26. maddesi ile korunan hakları ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, yasaklamanın 211 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik çerçevesinde hukuka uygun olmadığını belirtti. İhlalin tespitiyle yeniden yargılama yapılmasına ve başvurucuya 20.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Ayrıca, başvurucuya 19.287,60 TL yargılama gideri ödenmesine ve gecikme durumunda yasal faiz uygulanmasına hükmedildi. 

Karar, Adalet Bakanlığı'na gönderildi ve dört ay içinde ödemelerin yapılması gerektiği belirtildi.

Bakmadan Geçme