İŞKUR kamuya sınavsız işçi alımlarına ne zaman müdahale edecek?
Seçimler sonrasında yeni seçilen belediye başkanları önceki başkanların işe aldıkları işçileri işten çıkarmaya başladı. Kanuni görevi sınavsız ve ilansız işçi alımlarını denetlemek olan İŞKUR ise gerekli müdahaleyi bir türlü yapmıyor.
Seçimler sonrasında yeni seçilen belediye başkanları önceki başkanların işe aldıkları işçileri işten çıkarmaya başladı. Kanuni görevi sınavsız ve ilansız işçi alımlarını denetlemek olan İŞKUR ise gerekli müdahaleyi bir türlü yapmıyor. MEMUR5.COM editörü konuyu analiz masasına yatırıyor.
İŞKUR'un internet sitesinde yer alan "Kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alımları hangi kapsamda yapılmaktadır?" sorusuna verilen cevap şöyleydi:
"Kamu kurum ve kuruluşlarının, iş kanunları hükümlerine göre çalıştıracakları sürekli, geçici veya mevsimlik işçilerin istihdam süreçleri “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü veya Terörle Mücadelede Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananların İşçi Olarak Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında İŞKUR aracılığıyla sağlanmaktadır."
O halde kamu kurumlarına ilansız ve sınavsız personel alımı nasıl yapılmaktadır? Anlaşılır gibi değil.
Seçimler sonrasında Esenyurt Belediyesi'nin yeni başkanı sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile kendisinden önce alınan işçilerin iş akdini feshettiğini duyurdu. Demek ki işçi alımında sistemsel bir sorun var ki yeni seçilen öncekinin işe aldığı işçileri işten çıkarabiliyor.
Şayet işçiler sınavla objektif bir şekilde işe alınmış olsalardı yeni gelen başkan işçileri bu şekilde kapı önüne koyamazdı. Bu nedenle bu konuya çekidüzen verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Nihayetinde hiçbir başkan işçilerin parasını kendi cebinden ödemiyor.
Sınavsız işçi alımları Sayıştay raporlarına yansıyor
Sayıştay raporlarına kadar ilansız ve sınavsız personel alımlarını görüyoruz.
İŞKUR, Yönetmelik gereğince üzerine düşeni yaptığında ilansız ve sınavsız personel alımına hiçbir kamu kurumunun cesaret etmesi mümkün değildir.
Nitekim Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 2’nci maddesine göre; Yönetmelik kapsamı dışındaki işçi alım ilanlarının kuruma bildirilmesi zorunlu. Bu ilanlar kurum internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacağı hüküm altına alınmış durumda. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının işçi alımının adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak diğer tedbirleri de almak zorunda olduğu belirtilmektedir.
Düzenlemeye göre kamuya işçi alımlarının ilanla yapılması gerekmektedir. Uygulama ise hiç de öyle değil.
Ancak İŞKUR gerekli kontrolleri yeterince yapmadığı ve ilansız ve sınavsız personel alan kamu kurumlarına gerekli cezayı kesmediği için kamu kurum ve kuruluşlarının ilansız personel alımları son sürat devam etmektedir.
Halbuki kamu kurum ve kuruluşlarına gönderecekleri resmi bir yazı ile ilansız ve sınavsız işçi alımlarını bildirmelerini isteselerdi bir daha hiçbir kamu kurumu bu yolu tercih etmezdi. Nitekim ilansız ve sınavsız personel alımının ciddi bir parasal cezası bulunmaktadır. Bu nedenle İŞKUR Sayıştay raporlarını inceleyerek ilansız ve sınavsız personel alımı yapan kurumlarla ilgili gerekli süreci başlatmalıdır.
İşi daha da pratik hale getirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu ile İŞKUR arasında kurulacak webservislerle kamu kurumlarına yapılan atamalar ile İŞKUR tarafından yayımlanan personel ilanları karşılaştırılarak sonuca daha kestirmeden gidilebilir.
Her iki kurumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kurumu olmasına rağmen şu ana kadar bu konuda adım atıldığına şahit olmadık. Atılmıştır da belki de bizim haberimiz yoktur.