• Haberler
  • İşçi
  • İŞKUR yıllar itibarıyla yarım çalışma ödeneği alanların sayısını açıkladı

İŞKUR yıllar itibarıyla yarım çalışma ödeneği alanların sayısını açıkladı

İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması için 4857 sayılı İş Kanununda ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda 2016 yılında yapılan düzenlemeler ile yarım çalışma ve yarım çalışma ödeneği çalışma hayatımıza girmiştir.

4857 sayılı İş Kanununun 74’üncü maddesine eklenen hüküm ile doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde doğum sayısı ve çocuğun engellilik durumuna göre 60 ila 360 gün süreyle, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmesine imkan tanınmıştır.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen madde ile de İş Kanununda tanınan bu yeni izinden yararlananların;

 Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması,

 doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması,

 Doğum ve evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren mücbir sebepler hariç 30 gün içinde İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması,

halinde ücretsiz izin verilen süreler için yarım çalışma ödeneğinden faydalanacağı hüküm altına alınmıştır.

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilme imkanının arttırılması kapsamında 79 başvuruların, elektronik ortamda alınabilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

Bu kapsamda 2023 yılı içerisinde yarım çalışma ödeneği başvuruları İŞKUR e-şube aracılığıyla alınabilmektedir. Başvurular ayrıca e-devlet üzerinden e-şubeye yönlendirme yapılarak da alınmakla birlikte başvuruların doğrudan e-devlet üzerinden alınması adına çalışmalar devam etmektedir. Y

arım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır). Ödenek miktarından sadece damga vergisi kesilmektedir. Yarım çalışma ödenen günler için, uzun vadeli primler ile genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

İŞKUR yıllar itibarıyla yarım çalışma ödeneği alanların sayısını açıkladı

Bakmadan Geçme