• Haberler
  • Aktüel
  • İstanbul'da market alışverişi Londra'ya göre yüzde 10 daha pahalı

İstanbul'da market alışverişi Londra'ya göre yüzde 10 daha pahalı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, İstanbul ve Londra'daki market fiyatlarını karşılaştıran bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, İstanbul'da temel market alışverişi Londra'ya göre yüzde 10 daha pahalı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) büneysindeki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul ve Londra'daki market fiyatlarını karşılaştıran kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmada, iki şehirdeki 20 temel ürünün fiyatları ve asgari ücretlerin alım gücü detaylı bir şekilde incelendi.

İstanbul'da market alışverişi Londra'ya göre yüzde 10 daha pahalı

Gökce'nin paylaşımına göre, İngiltere'nin en büyük market zincirlerinden Sainsbury's ile İstanbul'daki bir zincir marketin fiyatları karşılaştırıldı. Kıyma, kuşbaşı et, tavuk kanat, yumurta, süt, beyaz peynir, yoğurt, soğan, patates, patlıcan gibi temel ürünler analiz edildi. Sonuçlar, Londra'da yapılan alışverişin asgari ücretin sadece yüzde 3'üne denk gelirken, İstanbul'da aynı ürünlerin alışverişinin asgari ücretin yüzde 19'una eşdeğer olduğunu ortaya koydu.

Gökce, Londra'da asgari ücretle 296 kilo kıyma alınabilecekken, İstanbul'da sadece 40 kilo kıyma alınabildiğini belirtti. Ayrıca, Londra'da bir asgari ücretli 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt ve 2896 paket makarna alabilirken, İstanbul'da aynı asgari ücretle sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt ve 871 paket makarna satın alınabiliyor.

Gökce, Türkiye'deki yüksek gıda fiyatlarının yalnızca enflasyonla değil, aynı zamanda yetersiz üretimle de ilgili olduğunu vurguladı. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelinin halk tarafından ödendiğini ifade etti. Bu bulgular, İstanbul'daki gıda maliyetlerinin yüksekliğini ve yaşanan ekonomik zorlukları daha net bir şekilde gözler önüne serdi.

İstanbul'da market alışverişi Londra'ya göre yüzde 10 daha pahalı

Bakmadan Geçme