İstanbul'daki 15 Temmuz davalarında ceza yağdı

 Ülke genelinde açılan 289 davada, bugüne kadar 8 bin 725 sanık hakkında karar verildiği belirtiliyor.

İstanbul'daki darbe davalarında 15 Temmuz gecesi Türkiye'yi karanlığa gömmek isteyen darbecilere ceza yağdı. Ülke genelinde açılan 289 davada, bugüne kadar 8 bin 725 sanık hakkında karar verildiği belirtiliyor. Darbe girişimine destek verenler, adli süreçlerde tek tek hesap veriyorlar. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şehrin megakent statüsüne yakışır bir biçimde darbe soruşturmalarını titizlikle yürütüyor ve sonuçlandırıyor.

En dikkat çeken davalar arasında İstanbul Çatı Davası bulunuyor. Bu dava, 23 sanıklı olarak açıldı ve elebaşı Fetullah Gülen başta olmak üzere darbe faaliyetlerini yönetenleri kapsıyor. 12 sanık, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, şehitlere karşı işlenen suçlardan dolayı da çok sayıda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bir sanık ise anayasayı ihlal ve örgüt suçundan 6 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada halen firari durumda olan Fetullah Gülen ve diğer 9 sanık hakkındaki yargılama devam ediyor.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Davası da büyük bir dikkatle takip ediliyor. Darbe girişimi sırasında köprü üzerinde yaşanan olaylarda Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok dahil olmak üzere 34 kişi şehit oldu, birçok kişi de yaralandı. 143 sanıklı davanın sonucunda 72 darbeci ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Olçok ailesine yönelik suikastı gerçekleştiren 12 kişi ise 2'şer kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Bu dava, İstanbul'da en fazla şehit ve gazi verilen olay olarak tarihe geçti.

İstanbul'daki diğer önemli davalardan biri de TRT Harbiye binasının işgaliyle ilgiliydi. Darbeciler, TRT'nin sesini kesmek amacıyla binayı işgal ettiler ve bu sırada Fahrettin Yavuz, Murat Demirci ve Cavit Merroune'yu şehit ettiler, 50 kişiyi yaraladılar. 123 sanık hakkında açılan davanın sonucunda 16 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı, 15 sanık ise müebbet hapis cezası aldı. Karar, İstinaf Mahkemesi tarafından onandı ve Yargıtay süreci devam ediyor.

Bakmadan Geçme