• Haberler
  • Aktüel
  • İstiklal'deki İsrail protestosu: Bakan Yerlikaya 2 emniyet mensubunun açığa alındığını duyurdu

İstiklal'deki İsrail protestosu: Bakan Yerlikaya 2 emniyet mensubunun açığa alındığını duyurdu

İstanbul Beyoğlu'nda gerçekleşen İsrail protestosu ve bu polisin müdahalesi kamuoyunda geniş yankı buldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen "İsrail'le Ticarete Dur De" temalı protesto, kamuoyunda geniş yankı buldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, protesto gösterisinin ardından göstericilerin dağılmasına rağmen bir grup tarafından devlet büyüklerine hakaret edildiğini ve güvenlik güçlerine mukavemet gösterildiğini belirtti.

Bakan Yerlikaya şunları kaydetti:

"Bugün saat 15.30’da İstanbul Beyoğlu’nda Filistinli kardeşlerimize zulmeden, soykırıma varan katliamlarda bulunan İsrail’le ilgili protesto gösterisi yapılmıştır. Protesto gösterisi bittikten sonra göstericiler dağılmış ancak bir grup tüm uyarılara rağmen dağılmamış; devlet büyüklerine hakaret ederek güvenlik güçlerine mukavemet etmiştir. Olayla ilgili 43 şahıs yakalanmış, 38’i kimlik kontrolü yapılarak serbest bırakılmış, 5 şahsın ise ifadeleri alınarak adli işlem yapılmıştır. Ayrıca olay ile ilgili 2 emniyet görevlisi açığa alınmış ve derhal mülkiye müfettişi görevlendirilmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Neler yaşanmıştı?

İstiklal Caddesi'nde düzenlenen "Filistin İçin Bin Genç" adlı protesto yürüyüşüne polis müdahalesi sırasında yaşananlar kamuoyunda büyük tepki topladı. Göstericilere karşı polisin kullandığı şiddet ve gözaltı anları, hem yakın plan hem de kuşbakışı çekilen videolarla sosyal medyada yayıldı. Bu videolarda, polisin bazı göstericilere karşı sert müdahalede bulunduğu, gözaltına alınanlardan bazılarının ters kelepçeyle polis midibüsüne bindirildiği görüldü.

Kamuoyu araştırmacısı Mehmet Ali Kulat, olayları gösteren bir videoyu paylaşarak, "Bu fotoğrafı 'Filistin için yüreği yanan bu millete' nasıl izah edeceksiniz?" sorusunu gündeme taşıdı.  Uzun yıllar Refah Partisi, Fazilet Partisi, HAS Parti ve CHP'de siyaset yapan, HAS Parti ve CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan eski milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, sosyal medyadan olaya ilişkin bir görüntüyü alıntılayarak "Bu, AKP’nin bitişinin resmidir." yorumunda bulundu. 

Bu arada, protestoya katılan gençlerden biri, elindeki pankartla İsrail ile yapılan ticarete dikkati çekti. Türkiye'nin demir çeliğinin yüzde 65'inin İsrail'e ihraç edildiğini belirten genç, bu durumun Ticaret Bakanlığı ihracat raporlarında da yer aldığını ifade etti. Ancak, genç kadının bu açıklamaları sırasında polisin müdahalesiyle cümlesi yarıda kesildi ve çevik kuvvetin göstericilere müdahalesi kadraja girdi.

Bakmadan Geçme