• Haberler
  • İşçi
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde TİS krizine Başkan Cemil Tugay'dan çözüm adımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde TİS krizine Başkan Cemil Tugay'dan çözüm adımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde memurların Toplu İş Sözleşmesi (TİS) krizine çözüm için adım atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sosyal denge tazminatına (SDS) ilişkin yasal sınırın üzerinde ödeme yapma yetkisini alabilmek için önergeyi belediye meclisine sundu.

Meclis Toplantısında TİS Krizi Gündeme Geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın birinci bileşimi, Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. Toplantının en önemli gündem maddesi, geçtiğimiz ay patlak veren TİS kriziydi. Meclis üyeleri, memurlar ve belediye arasında uzlaşma sağlanacak maddeyi görüştü.

Sosyal Denge Tazminatındaki Kesintiler Krize Neden Oldu

Belediyede görev yapan memurların sosyal denge tazminatında yapılan kesintiler, büyük bir krize neden olmuştu. Başkan Tugay, yasal sınırların aşılmasının mümkün olmadığını belirterek mevcut haklardan kesinti yapılması gerektiğini belirtmişti. Bu açıklama sonrasında memurlar, hak kayıpları nedeniyle eylem başlatmıştı. Kriz, CHP Genel Merkezi’ne kadar taşınmıştı.

Yasal Sınırın Üzerindeki Ödemeler İçin Yeni Formül

Meclise sunulan ek önergeyle birlikte, belediye bürokratlarının geliştirdiği yeni formül meclis üyelerine sunuldu. Bu formüle göre, sosyal denge tazminatında yasal sınırın üzerinde ödeme yapılması durumunda, çalışanların işten ayrılsalar bile yasal faiziyle bu ödemeleri geri ödemeyi taahhüt etmeleri öngörülüyor.

Tugay: “Yasal Dayanak Bir Sınır Koyuyor”

Oturumda AK Parti grubundan gelen eleştiriler, TİS krizinin meclisten verilecek yetkiyle çözülemeyeceği yönündeydi. Başkan Tugay, bu eleştirilere yanıt vererek, yasaların verdiği yetkinin yasal sınırın üzerine çıkılmasını engellediğini belirtti. Tugay, "Memur arkadaşlarımızdan bir talep var, ancak bunun yasal bir dayanağı olması lazım. Meclis’in bu konuda bana yetki vermesi lazım," dedi.

Sorumluluğu Paylaşma Çağrısı

Başkan Tugay, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "17 Mayıs’ta verdiğimiz yetkiyle bir TİS imzalayamadık. Şimdi meclis üyelerimizden bu kararı birlikte verelim ve çözümü birlikte bulalım. Bu yetkinin altında sizlerin de imzası olmasını istiyorum. Herkes bu sorumluluğu paylaşacak."

Önerge Komisyonlara Havale Edildi

Yapılan tartışmaların ardından ilgili önerge, acil kaydıyla Hukuk Komisyonu ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Önergenin komisyonlarda ve mecliste kabul edilmesi durumunda, Başkan Tugay’a SDS’nin yasal sınırın üzerinde olması ve sözleşmenin bu şekilde imzalanması için yetki verilmiş olacak.

 

Bakmadan Geçme