• Haberler
  • Memur
  • İzmir'de 2 gencin akıma kapılarak ölmesi: İZSU Genel Müdürünün görev dönemi bilmecesi

İzmir'de 2 gencin akıma kapılarak ölmesi: İZSU Genel Müdürünün görev dönemi bilmecesi

İzmir'de iki kişinin ölümüne neden olan elektrik kazası sonrası, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın görev süresi ile ilgili karışıklıklar ortaya çıktı Erdoğan, 24 Nisan'da atandığını, ancak görev süresinin Haziran ayında tamamlandığını öne sürdü.

İzmir'de 2 gencin akıma kapılarak ölmesi: İZSU Genel Müdürünün görev dönemi bilmecesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir’de meydana gelen ve iki kişinin ölümüne neden olan elektrik akımı kazası sonrası, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın görev süresi bilmeceye dönüştü.

Halk Tv'nin haberine göre 12 Temmuz’da Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın hayatını kaybettiği olayın ardından Erdoğan, göreve sadece 20 gün önce başladığını öne sürmüş, bu yüzden sorumluluk taşımadığını belirtmişti. Ancak resmi kayıtlara göre, Erdoğan’ın göreve atanma tarihi 24 Nisan 2024 olarak belirlenmiş, bu görevinin Haziran ayında sona erdiği anlaşıldı.

Soruşturma ve İddianame Detayları

Olayla ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Gdz Elektrik ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) yetkililerinin asli kusurlu olduğu belirtiliyor. Bilirkişi raporunda, olayın yaşandığı bölgede bulunan ızgaraların yağmur suyunu tahliye edemediği, su birikintilerinin elektrik kablolarıyla temas ederek tehlikeli bir duruma yol açtığı ifade edildi. Ayrıca, ızgaraların çamur ve pislikle dolu olduğu, yeterli bakım yapılmadığı vurgulandı. 

Olay yerindeki video kayıtları, mühendislik firması tarafından yapılan yağmur suyu ızgaralarının beton rögar kütlesine monte edilmesi sırasında kabloların çekiştirildiğini ve etraflarına balyozla vurulduğunu gösterdi. Yer altı elektrik kablolarının gerekli derinlikte döşenmemesi nedeniyle kazanın meydana geldiği belirtiliyor. Bilirkişi raporuna göre, kabloların projeye uygun olarak 70 santimetre derinlikte olması durumunda kazanın önlenmiş olacağı ifade edildi.

Şüphelilerin Savunmaları ve Soruşturma Sonuçları

İddianamede yer alan şüphelilerden İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kurumda 7 bin personel bulunduğunu ve İzmir’in 30 ilçesine hizmet verdiklerini belirterek, her olayın genel müdür tarafından müdahale edilmesinin beklenemeyeceğini savundu. Erdoğan, olayın olduğu yerde Gediz Elektrik görevlilerinin müdahalede bulunduğunu ve dolayısıyla illiyet bağının ortadan kalktığını ileri sürdü. 

Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel ise, İZSU tarafından yapılan mazgal döşemesi ve tadilat işlemlerinden haberdar olmadığını belirtti. Eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu da, personelin hatalarından sorumlu tutulamayacağını ve olay yerinde son işlemi yapan kurumun Gdz Elektrik olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet savcısı, Gdz Elektrik ve İZSU yetkilileri ile yüklenici firmaların gerekli dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davrandıklarını ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçunu işlediklerini belirterek, 42 şüpheli hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiştir. 

Olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş, bunlardan 48’i yakalanmış ve 14’ü tutuklanmıştır. Ancak itiraz üzerine 1 kişi tahliye edilmiştir. Özge Ceren Deniz’in ailesi, olayın sorumlularının "kasten adam öldürmek"le yargılanmasını talep etmektedir.

 

Bakmadan Geçme