İZMİR'DE 7. ADLİ DİŞ HEKİMLİĞİ KURSU

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Adli Bilimciler Derneği ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı katkılarıyla 7. Adli Diş Hekimliği Kursu düzenlendi.

7. Adli Diş Hekimliği Kursu’nun açılışı Prof. Dr. Dr. M. İrfan KARADEDE’nin yaptığı hoşgeldiniz konuşması ve Prof. Dr. Hamit HANCI’nın açılış konuşması ile gerçekleşmiştir.

İlk olarak Prof. Dr. Hamit HANCI’nın ‘’Adli Bilimler‘’ isimli dersi ile yapılmıştır. Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit HANCI, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dr. M. İrfan KARADEDE, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürol CANTÜRK, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Radyolog Prof. Dr. Orhan OYAR, Bağımsız araştırmacı Prof. Dr. Sema AKA, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Beyza KARADEDE, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Asistanı Dt. Müge Ağır ve Devrim Akyol’un yanı sıra 29 katılımcı ile birlikte gerçekleştirilmiştir.rnrnKurs, sağlık alanında bilimsel çalışmalar yapan profesyonelleri bir araya getirmeyi, bilgi paylaşımında bulunmayı, tartışmalarla gelişimin yakalanmasını ve en önemlisi farklı bakış açılarını buluşturmayı amaçlayarak yapılmıştır.

Düzenleme Komitesi üyelerinden Prof. Dr. Hamit Hancı Adli Tıp biliminin temellerini oluşturan Yaralar, Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişiklikler anlatmıştır. Adli Tıp dallarının son yıllarda ülkemizde ve dünya da yoğun olarak çalışılan ve ihtiyaç duyulan bir alan olduğunu anlatmıştır. Şuan Adli Bilimlerin 119 alt dalının mevcut olduğu ve bu alanların sürekli geliştiğinden bahsedilmiştir. Dt. Müge Ağır Olay Yeri İnceleme, Dişlerden DNA İncelemeleri’ni anlatarak gelişen teknoloji ile birlikte adli tıbbın yapabileceklerinden bahsetmiştir.rnrnrn rnrn2. Gün konuşma yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürol CANTÜRK Ateşli Silahlar, Adli Raporlar, Toksikoloji, Otopsi, Ağız Otopsisi ve Çocuk İstismarı’nı anlatmıştır. Ateşli silahları tanımak ve adli olaylarda yazılacak raporlar hakkında ayrıntılı bilgiler verilirken, ağız otopsisi dersinde katılımcıların aktif katkılarıyla bilimsellik adına zengin bir fikir alışverişi yapılmıştır. 2. Gün devam eden süreçte Dt. Müge Ağır Adli Dental Antropoloji, Rugoskopi ve Chelioskopi’nin Adli diş hekimliğinde ki yerinden, bireyleri kimliklendirilmesinde ki faydasından ve diş hekimlerinin eğitimleri süresince almış oldukları bilgilerden adli bilimlerde nasıl faydalanabileceklerinden bahsetmiştir. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Radyolog Prof. Dr. Orhan OYAR ise Adli Radyoloji üzerine vermiş olduğu dersinde radyolojik verilerin, adli bilimlere olan katkılarını anlatmıştır.

5 Nisan Çarşamba günü Prof. Dr. Hamit HANCI Diş Hekiminin Yasal Sorumlulukları, Bilirkişilik ve Çapraz Sorgu dersleri ile diş hekimlerinin sadece hastane içinde mesleki faktörler açısından değil, yasal yönden ve mahkemelerdeki duruşmalarla ilgili bilmeleri gerekenlerden bahsedildiği aktif bir ders yapıldı. Günün devamında Prof. Dr. Dr. M. İrfan KARADEDE Dişlerde Şekil ve Hacim Bozuklukları’nı anlatarak bireylerin kimleklendirilmesinde ve adli dental raporlar yazılacağı zaman verilebilecek kişisel dental farklılıklar hakkında detaylı bir ders vermiştir. Gün sonunda Yrd. Doç. Dr. Beyza KARADEDE Yüz Travmaları ve Diş Travmaları derslerini anlatmıştır. Travmaların tanımı, ne zaman oluştuğu, belirtileri, şiddeti, ölümle olan bağlantıları ve adli raporlardaki önemi ile ilgili ayrıntılara yer vermiştir.rnrnKursun 4. Günü olan 6 Nisan Perşembe günü Prof. Dr. Sema AKA; Adli Diş Hekimliği Tarihi Ve Eğitimi, Adli Diş Hekimliğinde Makroskopik Analizler, Adli Diş Hekimliğinde Mikroskopik Analizler, Adli Diş Hekimliğinde Odontometri, İnsan Isırık İzleri, Isırık İzi Üzerinden Alınan Ölçekli Fotoğrafların Bilgisayara Aktarımı, Model Kopyalama Ve Bilgisayarda Isırık İzi İle Model Karşılaştırma, Yeniden Yüzlendirme ve Adli Sanat başlıklarında genel kültüre ve mesleğe farklı bakış açıları sağlayan hem teorik hem pratik dersler vermiştir. Modeller üzerinde yaptığı ölçüm çalışması ve klinikte yaptığı ağız içi muayene çalışması ile kursun pratik ve günlük hayatla ilişkisinin kurulmasını sağlamıştır.rnrnrn8 Nisan Cuma Günü yine Prof. Dr. Sema AKA Fetüs Ve İnfant Diş Ve Baş Ölçülerinden Yaş Tayini Yapılmasından, Adli Diş Hekimliği Muayenesi Ve Kayıt Formlarının Düzenlenmesi, Adli Sanat Ve Yeniden Yüzlendirme Teknikleri, Anatomik Yeniden Yüzlendirme Tekniği derslerini anattı. Teorik derslerin ardından gerçek insan kafatasına yeniden yüzlendirme uygulaması yapıldı. Tüm katılımcıların aktif bir şekilde yeniden yüzlendirmeye katkıda bulundukları derste katılımcılar diş hekimliği ve sanat alanlarına yeni bir pencereden bakmaya başladıklarını belirttiler.

Kursun son günü olan 8 Nisan Cumartesi günü Yrd. Doç. Dr. Beyza KARADEDE’nin Diş hekimliği radyolojisinde 3. Boyut isimli dersi ile başladı. Derste yumuşak ve sert dokuların görüntülenmesinde kullanılan yöntemlerin zaman içindeki gelişimleri, kullanım alanları, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarından bahsedilidi. Konunun devamı niteliğinde Sefalometrik X-ray ve alçı modelde ölçümler dersi anlatılarak. 3 boyutlu görüntüleme yöntemlere erişilemeyen koşularda iki boyutlu görüntüleme tekniklerinden ve ağız içi modellerden nasıl faydalanılabileceği, ölçümlerin ve radyografik çakıştırmaların nasıl yapılması  gerektiği anlatıldı. Ardından Prof. Dr. Dr. M. İrfan KARADEDE Diş Hekimliğinde Bağlantılı Kemiklerden Yaş Tayini konusunu ele alarak, günümüzde kolaylıkla elde edilebilen radyografiler üzerinden servikal vertebraları ve el-bilek kemikleri değerlendirerek bireyin yaşının nasıl tespit edilebileceğini ve kimliklendirme de ki önemini anlattı. Gün sonunda Av. Devrim Karaküllah İnsan Hakları Ve Diş Hekimliği, Diş Hekimliği İle İlgili Yasal Düzenlemeler, Diş Hekimliği İle İlgili İdari Düzenlemeler Ve Diş Hekimliğinde Etik konularına değinerek, günümüzde sıkça görülmeye başlanan malpraktis davaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Meslek etiği ve meslek hakkında yapılmış güncel idari ve yasal durumlar hakkında geniş bilgi vererek. Katılımcı hekimlerimizin hem hastalarını hem de kendilerini koruyacak bilgileri olmasına sağladı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Adli Bilimciler Derneği ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı katkılarıyla 3-8 Nisan 2017 tarihlerinde İzmir de gerçekleştirilen 7. Adli Diş Hekimliği Kursu büyük bir ilgi ve memnuniyetle sonlandırıldı. Katılımcı hekimleri daha önce benzerine katılmadıkları Adli Diş Hekimliği Kursu için hem meslek hem de genel kültür açısından geliştiklerini söylediler. Sağlık ve hukuk alanından birçok kıymetli bilim insanını ağırladığımız kursumuz birçok çalışmanın öncüsü olacak fikirler  ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek kursların temennileri ile son bulmuştur.

Bakmadan Geçme