• Haberler
  • Memur
  • İzmir Müfredata Hayır Platformu'ndan protesto eylemi

İzmir Müfredata Hayır Platformu'ndan protesto eylemi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 10 yılda hazırlayıp sadece iki hafta süreyle tarafların inceleme ve görüşüne sunduktan sonra "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" onaylamıştı. Yeni müfredatın tanıtım toplantısı geçen hafta İstanbul Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlendi. Müfredatla ilgili eleştiri ve protestolar ise sürüyor. Bu protestolardan biri İzmir'de yapıldı.

İzmir Müfredata Hayır Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat değişikliğine karşı eylemlerini sürdürüyor. Platform, yapılan açıklamada, eğitimin dinselleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekerken, "Müfredat taslağı başlığının 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' olarak belirlenmesinin tesadüf olmadığı" vurgusunu yaptı.

İzmir Müfredata Hayır Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2024/2025 eğitim-öğretim yılında ilkokul ve liselerde uygulanacak yeni müfredat değişikliğine karşı tepkilerini sürdürüyor. Konak Metro önünde toplanan platform bileşenleri, Konak SGK binası önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyerek yeni müfredatı protesto etti. Eylemciler, "Karanlığa teslim olmayacağız", "cinsiyetçi müfredat istemiyoruz", "laiklik yoksa özgürlük de yok", "gerici, ırkçı müfredata hayır", "sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları attı.

Platform adına açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, yeni müfredatla eğitimde dinselleşmenin başladığını belirterek, MEB'in müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel eğitimin geri plana atıldığını ifade etti. Danyeli, müfredat taslağının başlığının "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak belirlenmesinin tesadüf olmadığını dile getirdi. Müfredat değişiklikleri ile öncelikli hedefin düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen itaatkâr nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Danyeli, bu doğrultuda bilim, tarih, felsefe ve sanat derslerinin hedef alındığını kaydetti.

Danyeli, yeni müfredatın öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavratmayı hedefleyen, laik ve bilimsel bir içeriğe sahip olması gerektiğini vurgulayarak, İzmir Müfredata Hayır Platformu olarak bu müfredatı reddettiklerini söyledi.

Veli-Der İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın da, yeni müfredatı reddettiklerini belirterek, bu müfredatın laik, bilimsel, demokratik, kamusal eğitimi öncellemediğini ifade etti. Aydın, MEB'in siyasal İslam ideolojisini kalıcılaştırmayı hedeflediği gerekçesiyle bu müfredatı reddettiklerini dile getirdi.

Öv-Der İzmir Şube Başkanı Behram Kaya ise ÇEDES ve benzeri müfredatlarla darbe vurulduğunu savunarak, sorgulamayan, itaat eden bir nesil istendiğini belirtti. Kaya, velilere seslenerek, çocuklarının eğitimini yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.

 

Bakmadan Geçme