Jandarma Genel Komutanlığı 9 bin 690 sözleşmeli uzman erbaş alacak

Başvurular 7-21 Ekim tarihleri arasında internet üzerinden yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, Jandarma Genel Komutanlığı, 2025 yılı kapsamında 9 bin 690 sözleşmeli uzman erbaş alımı gerçekleştirecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı tarafından yürütülecek olan alım süreci, jandarma, sıhhiye, bot serdümeni, muhabere ve havacılık gibi çeşitli branşlarda yapılacak. Adaylar, başvurularını 7-21 Ekim 2024 tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Jandarma Genel Komutanlığı’nda çeşitli branşlarda görevlendirilmek üzere yapılacak alımlarda toplamda 9 bin 690 uzman erbaş istihdam edilecek. Bu kapsamda 9 bin 75 jandarma, 5 bot serdümeni, 500 sıhhiyeci, 100 muhabere ve 10 havacılık alt branşlarında uzman erbaş temin edilecek. Söz konusu alımlarla ilgili detaylar, temin şartları ve diğer bilgiler, Jandarma Genel Komutanlığı ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi internet sitelerinden yayımlanacak kılavuzda belirtilecek.

Başvuru Koşulları ve Detaylar

Başvuru yapacak adayların uyması gereken koşullar ve gerekli belgeler, başvuru sürecinde büyük önem taşıyor. Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olması gerekmekte. Ayrıca, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın 1 Ocak itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 27 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranıyor. 1 Ocak 1997 ile 1 Ocak 2005 tarihleri arasında doğanlar başvuru yapabilecek. Askerlik hizmeti şartı aranmamakla birlikte, askerlik hizmetini yapmış olanlar için terhislerinin üzerinden beş yıldan fazla süre geçmemiş olması gerekiyor.

Başvuru yapacak adayların 2023-2024 yıllarında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) en az 50 puan almış olmaları şartı da aranan diğer bir kriter. KPSS puanı olmayan adayların başvuru yapamayacağı belirtilirken, her adayın öğrenim seviyelerine göre sadece bir tercih yapabileceği ifade ediliyor.

Boy ve Kilo Şartları, Sağlık Raporu ve Fiziki Koşullar

Başvuru yapacak adayların fiziki yeterlilik şartlarını sağlamaları gerekiyor. Buna göre adayların boy uzunluğunun en az 167 cm, en fazla 210 cm olması ve vücut ağırlıklarının boylarına göre başvuru kılavuzunda belirtilen sınırlar içerisinde yer alması şartı aranıyor. Adayların boy ve kilo ölçümleri, çıplak ayak ve spor kıyafetleri ile yapılacak.

Adayların seçme sınavlarını başarıyla geçmeleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık yönetmeliklerine uygun olarak “Uzman Erbaş Olur” ibareli sağlık raporu almaları gerekiyor. Sağlık raporunda herhangi bir fiziki ya da konuşma bozukluğu bulunmayan adayların değerlendirileceği ifade ediliyor.

Ayrıca adayların vücut yapılarının düzgün olması, yüz bölgesi, boyun ve kollarında dövme gibi izler bulunmaması gerekiyor. Kendine zarar verme işaretleri olan jilet ya da sigara yanığı gibi izlere sahip adaylar başvuru yapamayacak. Pelteklik, tutukluk ya da kekemelik gibi konuşma bozukluklarına sahip adayların da başvuruları kabul edilmeyecek.

Askerlik ve Güvenlik Koşulları

Adaylardan, askerlik hizmetini yapmış olanların terhisinin üzerinden beş yıldan fazla süre geçmemiş olması, terhis tarihlerinin 7 Ekim 2019 ve sonrasında olması gerekmekte. Askerlik hizmetini yapmayan adaylar için herhangi bir askerlik şartı aranmamakta, ancak askerlik görevini yerine getirenler için birlik komutanlıkları tarafından düzenlenen nitelik belgelerinde 80 puan ve üzeri başarı notu almaları şartı koşulmakta.

Adayların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının da olumlu sonuçlanması gerekiyor. Devlet memurluğundan ya da kamu görevinden herhangi bir nedenle çıkarılmış olan adayların başvuruları kabul edilmeyecek. Taksirli suçlar haricinde mahkemeler tarafından 30 günden fazla hapis cezasına çarptırılmış olanlar da başvuru yapamayacak. Ayrıca adayların alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş ya da görmüyor olmaları gerekiyor.

Disiplin ve Suç Geçmişi Şartları

Adayların daha önce askeri okullar, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ya da Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı eğitim komutanlıklarından herhangi bir sebeple çıkarılmamış ya da disiplin suçları nedeniyle bu okullardan ayrılmamış olmaları gerekiyor. Ortaöğretim kurumlarında da örgün öğretim dışına çıkarılma cezası almamış olmaları şartı aranmakta.

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda muvazzaf ya da sözleşmeli subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş olarak görev yaparken bu görevlerden ayrılmamış ya da çıkarılmamış olmaları gerekmektedir. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş adaylar başvuru yapabilecek. Taksirli suçlar dışında herhangi bir suçtan altı aydan fazla hapis cezasına çarptırılmamış adaylar başvuru yapabilecekler.

Başvuru Süreci ve Kılavuz

Başvurular, Jandarma Genel Komutanlığı'nın resmi internet siteleri olan [vatandas.jandarma.gov.tr](https://vatandas.jandarma.gov.tr), [www.jsga.edu.tr](http://www.jsga.edu.tr) ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın [kamuilan.sbb.gov.tr](https://kamuilan.sbb.gov.tr) adreslerinde yayımlanacak kılavuzda belirtilen şartlar doğrultusunda yapılacak. Başvuru kılavuzunda uzman erbaş adaylarının yapmaları gereken işlemler, başvuru adımları ve diğer detaylar yer alacak.

Kılavuzda ayrıca başvuru tarihleri, başvuru şartları, temin edilecek branşlar ve başvurularda istenen belgeler de detaylı bir şekilde açıklanacak. Başvuruların son tarihi olan 21 Ekim’e kadar adaylar internet üzerinden başvurularını tamamlayabilecek.

Sonuçlar ve Mülakat Süreci

Adayların başvuru sonuçları, başvuru yapılan internet sitelerinden duyurulacak ve adaylar mülakata çağrılacak. Mülakatlar, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’nın belirleyeceği tarihlerde gerçekleştirilecek. Mülakatlarda başarı gösteren adaylar, sağlık raporları ve diğer belgelerle birlikte uzman erbaş olarak göreve başlayabilecekler.

Uzman erbaş adaylarının istihdam edileceği branşlar arasında sıhhiye, bot serdümeni, muhabere ve havacılık gibi çeşitli alt branşlar bulunuyor. Alım yapılacak toplam 9 bin 690 uzman erbaş ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın personel ihtiyacı karşılanacak.

 

Bakmadan Geçme