• Haberler
  • Aktüel
  • Japonya'da ücret artışı 30 yılı aşkın süredir ilk kez enflasyonu aşacak

Japonya'da ücret artışı 30 yılı aşkın süredir ilk kez enflasyonu aşacak

Asset Management One, Japonya'da ücretlerin 2024'ün ikinci yarısında enflasyonu aşacağını ve bu durumun son otuz yılın en büyük ücret artışını temsil edeceğini açıkladı.

Asset Management One'a göre, Japonya'da ücretlerin 2024'ün ikinci yarısında otuz yılı aşkın bir süredir ilk kez reel olarak artması bekleniyor. 2023 yılında ücretlerin hızla arttığı belirtilirken, Temmuz ayında Japonya'daki ortalama aylık nakit kazançlar yıllık %3,6 oranında artış gösterdi. Bu dönemde taze gıdayı hariç tutan Japon çekirdek tüketici fiyat endeksi ise %2,7 oranında yükseldi. Japon reel ücretleri Temmuz ayında yıllık %0,4 artarak, Haziran ayındaki %1,1'lik artışın ardından üst üste ikinci ay yükseldi.

Asset Management One ekonomistleri, yen ve Japon hisse senetlerindeki son dalgalanmalara rağmen, düzenli ücretlerin bu yaz bu büyüme oranını koruyacağını tahmin ediyor. Ekonomist Yuko Iizuka, Japonya'da son otuz yıl boyunca ücretlerin enflasyon karşısında düşük seviyelerde kaldığını, ancak şu anda bu durumun değiştiğini belirtti. Ücretlerin enflasyondan daha hızlı artmasının, tüketicilere daha fazla harcanabilir gelir sağladığını ve bu yüksek harcanabilir gelirin ekonomiye yeniden kazandırılacağını söyledi. Iizuka, "Bu 'norm' artık değişiyor" dedi.

Uzun vadeli ücret artışını tetikleyen diğer faktörler arasında işgücü kıtlığı ve yenin dolar karşısındaki zayıflığının zirve yapma olasılığı yer alıyor. Ayrıca, Japonya'nın en büyük sendika grubunun Mart ayında Shunto bahar ücret görüşmelerinin ardından büyük şirketlerin 2024 yılı için ücretleri %5,28 oranında artırmasının beklendiği ifade ediliyor.

Daiwa Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, 2024 bahar dönemi ücret görüşmelerinin büyük ücret artışlarının etkilerini gösterdiği belirtildi. Daiwa ekonomistleri, ücret görüşmeleri sayesinde "yüksek düzeyde devam eden ücret artışlarının" reel ücretlerin artmasına devam etmesini sağlayacağını öngörüyor. Ayrıca, ücret artışları ve fiyat geçişkenliği döngüsü nedeniyle temel enflasyon oranının %2 civarında istikrar kazanması bekleniyor. Ancak, uzun vadeli ekonomik belirsizliklerin tüketici harcamalarındaki artışı sınırlayabileceği konusunda uyarıda bulunuluyor.

 

Bakmadan Geçme