- Haberler
- 'Kaçak elektrikle sulanan tarlanın mahsulü bereketsiz olur'
'Kaçak elektrikle sulanan tarlanın mahsulü bereketsiz olur'
- Diyarbakır'ın tarihi Ulu Cami Baş İmamı Mülayim: - 'Nasıl ki kumardan elde edilen kazançla hayır hasenat yapılamazsa, kaçak elektrikle sulanan tarlaların da mahsulü bereketsiz, hayırsız olur'
DİYARBAKIR (AA) - Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami Baş İmamı Mehmet Emin Mülayim, kaçak elektrik kullanımıyla ilgili olarak, "Nasıl ki kumardan elde edilen kazançla hayır hasenat yapılamazsa kaçak elektrikle sulanan tarlaların da mahsulü bereketsiz, hayırsız olur" dedi.
Ulu Cami Baş İmamı Mülayim, yaptığı açıklamada, Allah'ın sadece İslam dininde değil, semavi dinlerin hepsine göre kötü bir huy olan israfı yasak ettiğine dikkati çekerek, faizden elde edilen gelirle sadaka olmayacağını belirtti.
İsrafın anlamının, malı helak etmek, faydasız hale getirmek, faydalı olmayacak şekilde sarf etmek olduğunu kaydeden Mülayim, bütün dinlerde Allahın kötü bir huy olan israfa yasak getirdiğini vurguladı.
Lüzumundan fazla su kullanmak nasıl israfsa, elektriği parasıyla olsa bile boş yere kullanmanın da israf olduğunu anlatan Mülayim, kaçak elektrik kullanımının haram olduğunu ifade etti.
Baş İmam Mülayim, "Dinimize göre satın alınan her şeyin bedelini ödemek gerekir. Sahibinin rızası olmadan bir şeyi almak veya kullanmak caiz değildir, haramdır. Dolayısıyla kaçak elektrik dinen haramdır. Çünkü sahibinin rızası olmadan, bedeli ödenmeden kullanılıyor." dedi.
Kaçak elektrik kullananların kullandıklarının bedelinin hakkıyla ödemesini yapan vatandaşlara yüklendiğini anımsatan Mülayim, bunun da ayrı bir haram olduğunu, haram olan bir işle yapılan amellere de sevap yazılmayacağını kaydetti.
Mülayim, haram ile yapılan hiçbir işin geçerliliğinin olmadığını dile getirerek "Nasıl ki kumardan elde edilen kazançla hayır hasenat yapılamazsa kaçak elektrikle sulanan tarlaların mahsulü bereketsiz, hayırsız olur. Bu kural tüm iş kolları için geçerlidir. Faizden elde edilen gelirle sadaka olmaz." diye konuştu.
Ortağı gayrımüslim olan Müslüman bir tüccarın, ortağını dolandırma hakkı olmadığı gibi bir Müslümanın dünyanın neresinde olursa olsun dürüstlüğünden taviz verme lüksünün olmadığının altını çizen Mülayim, şöyle devam etti:
"Müslüman, zaman, mekan ve kişi ayırımı yapmaksızın her daim dürüst olan kişidir. Diyelim ki Avrupa'nın herhangi bir yerinde oturan bir Müslüman kullandığı elektriğin bedelini ödememek için yanlış yollara başvurursa bu helal olur mu? Gayrımüslimlerle bile alışverişimizde dürüstlüğü emreden bir dinin mensubunun elektriği kaçak kullanmasının hiçbir dini mazereti yoktur, olamaz. Kaldı ki eğer kaçak kullanımın bedelini diğer aboneler ödüyorsa o zaman kul hakkı günahı fazlalaşmış olur ki ileride tövbe nasip olsa bile helallik alma noktasında belirsizlik olacağından günahtan kurtulma imkanı da olmayabilir."
"Müslüman elinden ve dilinden emin olunan kişidir" diyen Mülayim, "O nedenle Müslümanım diyen kimse, her türlü hak yemeden uzak durmalı ve neyi kullanıyorsa bedelini ödemek Müslümana yakışan tutumdur. Kaçak kullanım beraberinde ayrı bir günahı da getirir ki o da israftır. Parası verilmiyor diye günlük kullanımın çok üstünde kullanılan elektrik israftır." ifadelerini kullandı.