Kademeli emeklilik yakında çıkar mı?

Çok yöneltilen soruyu uzmanı yanıtlıyor.

Işık T., kademeli emeklilik düzenlemesi hakkında çıkan haberler ve tabloları incelediğini belirtiyor. 45 yaşında ve 6.550 prim günüyle emekli olabileceğini öğrendiğini ancak sigorta girişinin 2004 olduğunu ve prim gününün 6.980 olduğunu paylaşırken yakında kademeli emeklilik düzenlemesinin gündeme gelip gelmeyeğini soruyor.

Soruyu yanıtlayan Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan, sosyal güvenlik mevzuatına göre belirlenen emeklilik yaş ve prim günü şartlarının dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Erkek çalışanlar için 7000 prim günü ve 60 yaş, kadın çalışanlar için ise 7000 prim günü ve 58 yaş gibi belirli koşullar bulunuyor.

Doğan'ın altını çizdiği üzere sosyal medyada dolaşan kademeli emeklilik düzenlemesi söylentilerine rağmen, bu konuda henüz resmi bir çalışma bulunmuyor. Doğan, en azından yakın bir tarih için kademeli emeklilik beklentisine girilmemesini öneriyor.

Daha detaylı okuma yapmak isteyenler için Hürriyet'te yayımlananan soru-cevap:

Soru: Kademeli emeklilik düzenlemesi konusunda her gün bir haber çıkıyor ve bazı tablolar yayınlanıyor. Yayınlanan tabloya baktım 45 yaşında, 6.550 prim gün ile emekli olabiliyorum. Sigorta girişim 2004. Benim prim günüm 6.980. Önümüzdeki günlerde kademeli emeklilik düzenlemesinin yapılacağı söyleniyor. Bu durumda emekli olabilir miyim? Işık T.

Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatına göre 8.9.1999-30.4.2008 arası sigorta girişi olan erkek çalışanlar 7000 prim gün ve 60 yaşında, kadın çalışanlar ise 7000 prim gün ve 58 yaşında emekli olabiliyor. Sosyal medyada EYT düzenlemesinden yararlanamayan, 2000 ve sonrası sigorta girişi olanlar için erken emeklilik, kademeli emeklilik, kademeli yaş indirimi adı altında bazı söylentiler dolaşıyor, hatta bazı tablolar yayınlanıyor ancak kademeli emeklilik konusunda bir çalışma yok ve uzun bir süre de olacağa benzemiyor. En azından yakın bir tarih için kademeli emekliği beklemeyin diyebilirim.

Bakmadan Geçme