- Haberler
- Kadın ürolog, hemcinslerinin sayısının artmasını istiyor
Kadın ürolog, hemcinslerinin sayısının artmasını istiyor
-Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek kadın üroloğu Atasoy, hem uzmanlık alanındaki ön yargıların yıkılması hem de bu alanla ilgili hastalığı olan ve erkek hekimin muayene ve tedavisinden çekinen kadınların hekim tercihini özgürce yapabilmeleri için kadın ürolog sayısının artmasını istiyor - Ürolog Atasoy: - 'Türkiye'de kadın ürolog sayısının az olması ön yargıyla alakalı. Sadece erkeklere bakılan bir bölüm gibi görülüyor ama öyle değil. Kadın ürolog, Türkiye'de beş tane olmamalı' - 'Başka bölgedeki kadınlar, neden kadın üroloğa gitmesin. Buradan tıp fakültesinde okuyan kız öğrencilerine çağrıda bulunuyorum üroloji alanını tercih etsinler. Ürolojinin, hem cerrahi branş hem de hasta sayısının çok olması avantaj'
ERZURUM (AA) - Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek kadın üroloğu olan Op. Dr. Nurten Atasoy, hem uzmanlık alanındaki ön yargıların yıkılması hem de bu alanla ilgili hastalığı olan kadınların hekim tercihini özgürce yapabilmesi için kadın ürolog sayısının artması gerektiğini söyledi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 3 yıldır görev yapan Atasoy, çevresindekilerinin 'yapma, çok zor alan, sadece erkek doktorlar tercih ediyor' gibi telkinlerine aldırış etmeden mesleğine devam ederek ön yargıların önüne geçti.
Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp fakültesinde öğrencilik döneminden beri cerrah olmak istediğini ve son sınıfta zorunlu staj dönemini cerrahi bir branş olan ürolojide yaptığını belirtti.
Bu dönemde üroloji alanında uzmanlık yapmaya karar verdiğini ama ailesinin ve yakın çevresinin karşı çıktığını anlatan Atasoy, "Etrafıma baktığımda kadın ürolog yok denilecek kadardı. Ben de yapabilirim dedim ve çevremdekilerin 'yapma, çok zor, sadece erkeklerin bakıldığı alan, kadın doktora hasta gelmez' gibi telkinlerine aldırmadan mesleğe Erzurum'da başladım." dedi.
Atasoy, Türkiye'de üroloji alanında az sayıda kadın hekim olmasının tümüyle halk arasında üroloji bölümünün sadece erkek hastalara bakılan, dolayısıyla sadece erkek hekimlerin çalışabileceği gibi yanlış bir düşünceden kaynaklandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'de kadın ürolog sayısının az olması ön yargıyla alakalı. Sadece erkeklere bakılan bölüm olarak görülüyor ama öyle değil. Kadın ürolog, Türkiye'de 5 tane olmamalı. Üroloji hastalarımızın aslında yarısı kadın ve kadınlarımızın çoğu özellikle idrar kaçırma şikayetlerini erkek doktora söyleyemiyor. Bu gibi durumlarda hastalar, kadın hekimleri daha çok tercih ediyor. Oysa Türkiye'de sadece 5 kadın ürolog var."
- "Kadın ürolog sayısı artmalı"
Üroloji alanına ilişkin ön yargıların tıp fakültesi öğrencilerini de etkilediğini ve bu nedenle kadın öğrencilerin bu alanı tercih etmediğine işaret eden Atasoy, şunları söyledi:
"Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek, Türkiye'nin 5 kadın üroloğundan birisiyim. Başka bölgedeki kadınlar, neden kadın bir üroloğa gitmesin. Buradan tıp fakültesinde okuyan bayan öğrencilere çağrıda bulunuyorum üroloji alanını tercih etsinler. Ürolojinin hem cerrahi branş hem de hasta sayısının çok olması avantaj. 'Kadın doktora erkek hastalar gelmez' düşüncesi de yanlış. Ben de ilk zamanlar hastalarımın sadece kadınların olacağını düşünüyordum, bu konuda ön yargılarım vardı ama o da öyle olmadı."