• Haberler
  • Memur
  • Kahramanmaraş'ta depremzedelerin üçte biri yeni evlerine kavuştu

Kahramanmaraş'ta depremzedelerin üçte biri yeni evlerine kavuştu

Kahramanmaraş'ta TOKİ tarafından başlatılan ve 47 bin 550 hak sahibi için yapılan konutların 17 bin 592'si teslim edildi.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, yerel saatle 04.17.32'de  7,8 büyüklüğünde deprem oldu. Ardından 9 saat sonra Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı. Depremler sonrasında binlerce artçı sarsıntı meydana geldi ve etkisi Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri'nde hissedildi. Bu depremler Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok ilde can kaybı, yaralanma ve ağır hasara yol açtı. Uluslararası yardım çağrısı üzerine 90 farklı ülkeden 11 bin 320 arama-kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi. AFAD, depremin etkisi nedeniyle uluslararası yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek acil durumu "4'üncü seviye" olarak ilan etti. Ulusal düzeyde AFAD, UMKE, İtfaiye, JAK, PAK, JÖAK, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma, Emniyet, Milli Eğitim Bakanlığı, STK'ler ve yerel destek ekipleri deprem bölgesinde görev aldı. Depremler sonucunda resmi rakamlara göre 50.096 kişi hayatını kaybetti, 115.000 kişi yaralandı ve 528.146 kişi tahliye edildi. AFAD'ın 20 Mart 2023 tarihli açıklamasına göre, toplamda 197.825 binada hafif veya orta hasar, 18.200 binada ise tam yıkım meydana geldi.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Kahramanmaraş'ı etkileyen 6 Şubat 2023'teki depremler sonrasında, evlerini kaybeden veya ağır hasar gören depremzedeler için yapılan konutların inşaatı devam ediyor. Kahramanmaraş'ta TOKİ tarafından başlatılan ve 47 bin 550 hak sahibi için yapılan konutların 17 bin 592'si teslim edildi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, kentin yeniden inşası için konutlarla birlikte sağlık, ulaşım, sanayi, eğitim, spor gibi her alanda projelerin hayata geçirildiğini belirtti. 6 Şubat'ın "Afet ve Milli Dayanışma Günü" ilan edildiğini hatırlatan Kirişci, Kahramanmaraş'ın yapı stokunun yüzde 20'sini kaybettiğini ve bu kayıpların telafi edilmesi için çalışmaların hızla başladığını ifade etti.

Kahramanmaraş'ta 255 bin 509 yapı stoku bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen 54 bin 789 konutun ağır hasar aldığını dile getiren Kirişci, TOKİ ve diğer kamu kurumlarının hızlı bir inşa sürecine girdiğini vurguladı. Kahramanmaraş'ta bulunan 47 bin 550 hak sahibinden 17 bin 592'sine konut teslim edildiğini belirten Kirişci, bu teslimlerle Kahramanmaraş'ın diğer iller arasında birinci sıraya yerleştiğini açıkladı.

Kirişci ayrıca, Ulu Cami'den Ahir Dağı'na doğru olan bölgelerde bir dönüşüm çalışmasının başlatılacağını ve Azerbaycan Mahallesi'nde 3 bin 500 konutluk bir dönüşümün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, rezerv alanlar oluşturularak yeni konut projelerinin başlatıldığını ve Kahramanmaraş'ın yeniden yapılandırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bakmadan Geçme