Kamu Alımları Kanunu tozlu raflardan iniyor mu?
**Spot:** Kamu Alımları Kanunu, AB mevzuatına uyum sağlamak amacıyla yeniden düzenleniyor 2025'in ilk çeyreğinde TBMM'ye sunulması planlanıyor.
Avrupa Birliği mevzuatına uyum sağlamak amacıyla, ulaştırma, enerji, su ve elektronik iletişim sektörlerinde yapılacak kamu alımlarına yönelik düzenleme gündeme geliyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, 2025'in ilk çeyreğinde bu konudaki yasa tasarısının TBMM'ye sunulması planlanıyor.
Ekonomi gazetesinden Mehmet Kaya'nın haberine göre, 2021 yılında hazırlanarak rafa kaldırılan taslak, artık yeniden ele alınıyor. Tasarı, belediyeler dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT’ler) ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait şirketlerin, belirlenen sektörlerdeki alımlarını kapsayacak şekilde düzenlenecek. Düzenleme, yetkinlikleri önceden belirlenmiş ve ilgili alanlarda kamu ihalelerine katılma sertifikasına sahip kuruluşların dahil olduğu bir sistem öngörüyor.
Yeni düzenleme, Kamu İhale Kanunu dışında kalan büyük bütçeli projelerde özel nitelikli ihalelere imkan tanıyacak. Bu projelerde, Kamu İhale Kanunu’ndaki bazı yetkilerin bu yeni kanuna taşınması öngörülüyor. Ayrıca, AB düzenlemesi çerçevesinde, AR-GE ve hizmet geliştirme gibi yöntemlerle ihale yapma imkanı da sağlanacak. Orta Vadeli Programda, kamu ihale mevzuatının uluslararası norm ve standartlara uyumlu şekilde sayısallaşma, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik yaklaşımıyla güncelleneceği belirtiliyor.
Yeni düzenlemede ana unsur, sertifika sistemine dayanacak. Bu sistemde firmalar, yetkinlikleri doğrultusunda incelenecek ve hangi işi üstlenebileceği belirlenecek. Ayrıca, iş süresi ve sonunda denetim imkanı sağlanacak. Düzenleme, yenilikçi işbirliği usulleri ve rekabetçi müzakere gibi yeni ihale yöntemlerini de kapsayacak. Bu yöntemler, piyasadan temin edilmesi mümkün olmayan mal ve hizmetlerin temininde, Ar-Ge anlaşmaları ve firmalarla yapılacak görüşmelerle mal ve hizmet alımını öngörüyor.
Yeni düzenlemenin, çok yüksek bedelli ihalelerde verimliliği ve denetimi artırma amacı taşıdığı vurgulanıyor.