• Haberler
  • Memur
  • Kamu alımlarında elektronik işlemler KİK tarafından belirlenecek

Kamu alımlarında elektronik işlemler KİK tarafından belirlenecek

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, kamu alımlarında elektronik ortamda yürütülecek işlemlerin belirlenmesinde Kamu İhale Kurumu yetkili kılındı.

Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile birlikte, kamu alımlarında elektronik ortamda yürütülecek işlemlerin belirlenmesinde Kamu İhale Kurumu (KİK) yetkili kılındı. Kurum, alım yapılacak haller, alım türü, yaklaşık maliyet ve tahmini alım tutarı gibi kriterlere göre, Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini zorunlu kılabilecek.

Doğrudan Temin Yönteminde Değişiklikler

Tebliğ ile "Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılacak Alımlara İlişkin Tebliğ"de de önemli değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda, ihale dokümanında, işlerin kontrolü ve takibi için gerekli araç, gereç, makine ve ekipmanın yüklenici tarafından temin edilmesine yönelik düzenleme yapılmaması hükme bağlandı.

Kit Alımlarında Yeni Düzenlemeler

Ayrıca, kit alımlarıyla ilgili olarak da yeni düzenlemelere gidildi. Kit karşılığı geçici olarak cihaz temini ihalelerinde, sözleşmenin yürütümü sırasında kullanım ömrü dolan kit veya malzemelerin yenileriyle değiştirilmesi yükleniciye bırakılmayacak.

Sözleşmeye Aykırılık Halleri ve Cezalar

Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemelerde de yenilikler getirildi. Hizmet alımlarına ait tip sözleşmelerde, işin niteliği gereği tekrarı mümkün olmayan aykırılık halleri ile sözleşmenin doğrudan feshine sebebiyet verecek ağır aykırılık hallerinin, özel aykırılık hali olarak belirlenmemesi öngörüldü.

Bu düzenlemelerle, kamu alımlarında daha şeffaf ve denetimli bir süreç hedeflenirken, kamu kurumlarının işleyişinde önemli değişiklikler de hayata geçirilmiş oldu. Tebliğin bazı maddeleri 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek olup, diğer maddeler yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir. 

 

Bakmadan Geçme