Kamu Veri Alanı Projesi 2025'e kadar bitecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, projenin yapay zeka ve veri analitiği teknolojileriyle desteklendiğini, afet yönetimi açısından devrim niteliğinde bir yapı oluşturduğunu söyledi.

Kamu Veri Alanı Projesi 2025'e kadar bitecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kamu Veri Alanı Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, bu projenin yapay zeka ve veri analitiği teknolojileriyle desteklendiğini, afet yönetimi açısından devrim niteliğinde bir yapı oluşturduğunu belirtti. Projenin devreye girmesiyle afet öncesi alınacak önlemlerden, afet sonrası iyileştirme çalışmalarına kadar her aşamada daha verimli ve hızlı kararlar alabileceklerini vurguladı. Yılmaz, projeyi 2025 yılına kadar tamamlamayı ve tüm kamu kurumlarını bu sisteme dahil etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Yılmaz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Genel Merkezi'nde düzenlenen "Afet Teknolojileri Rehberi" basın lansmanında konuştu. Türkiye'nin tarih boyunca çeşitli doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, bu deneyimlerin, ülkenin afetlerle mücadelesinin önemini her zaman hatırlattığını kaydetti.

Yılmaz, daha dirençli bir Türkiye için önlem alınması ve teknolojik yeniliklerin kullanılmasının önemine dikkat çekerek, toplumu bilinçlendirmenin ve stratejiler geliştirmenin ortak bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Cevdet Yılmaz, erken uyarı sistemleri, robotik ve insansız keşif araçları gibi yenilikçi çözümlerin afet öncesi ve sonrası etkili müdahale imkanı sağlayarak can kayıplarını ve maddi zararları en aza indirmeyi amaçladığını anlattı. Kamunun büyük veri yönetişim yapısını yeniden organize ettiklerini dile getiren Yılmaz, Kamu Veri Alanı Projesi'nin, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve 12. Kalkınma Planı'nda yer aldığını belirtti.

Yılmaz, Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin afet yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini, bu sistemle afet senaryolarının tüm ilgili kurumlarla anlık paylaşıldığını ifade etti. Ayrıca, Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı Hasar Tahmin ve Karar Destek Analizi Sistemi'nin olası afetlerde nerede ne tür hasar meydana gelebileceğini analiz ettiğini belirtti.

Afetlere Dayanıklı Şehirler ve Akıllı Altyapılar

Yılmaz, "Afet Risk Azaltma Sistemi" ile heyelan, kaya düşmesi ve çığ gibi risklerin önceden haritalandırıldığını vurguladı. Ayrıca, kesintisiz güvenli haberleşme sistemi gibi altyapıların devreye alındığını ve Türksat uyduları ile iletişimin sağlandığını belirtti. 

Afet Teknolojileri Raporu'nun, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, yüksek riskli bölgelerdeki merkezi uyarı sistemlerinin kurulması gibi öneriler içerdiğini söyleyen Yılmaz, yapay zeka ve nesnelerin internetinin (IoT) entegrasyonunun önemini vurguladı. 

Yılmaz, 5G altyapısının güçlendirilmesi ile Türkiye'nin iletişim altyapısının daha hızlı ve güçlü hale geleceğini belirtti. Kamu ve özel sektör iş birliğinin afet yönetiminde etkili çözümler geliştirmedeki önemine de dikkat çekti.

DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul'un raporu sunduğu toplantıya, AFAD Başkanı Okay Memiş, DEİK Başkanı Nail Olpak ve diğer davetliler katıldı.

 

Bakmadan Geçme