• Haberler
  • Memur
  • Kamuda 'tasarruf' dönemi: Takibi Beştepe denetlemeyi Hazine yapacak

Kamuda 'tasarruf' dönemi: Takibi Beştepe denetlemeyi Hazine yapacak

Kamuda tasarruf sağlayacak yeni yasa, tüm denetleme birimlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlayarak, gereksiz harcamaların önüne geçmeyi hedefliyor. Tasarruf Tedbirleri İzleme Sistemi ile 2025 yılı itibarıyla 736 milyar liralık tasarruf sağlanması planlanıyor araç alımları ve kiralamaları 3 yıl süreyle durdurulacak.

Kamuda tasarrufu teşvik etme iddiası taşıyan 31 maddelik torba teklif, TBMM'den geçerek kanunlaştı.

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin yasalaşmasıyla kamunun destek ve harcamalarının izlenmesi ve denetlenmesi yetkisi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na devredildi. Artık tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki denetleme birimleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olacak. 

Yeni düzenleme, gereksiz harcamaların ve ödeneklerin tespit edilmesiyle birlikte, bu kalemlerden sağlanan gelirlerin Hazine’ye veya ilgili idare bütçesine aktarılmasını sağlayacak. Ayrıca, tedbirlere uymayan bürokratlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenecek ve disiplin cezaları da Bakanlık bünyesinde yönetilecek.

Tedbirler ve Hedefler

Tasarruf Tedbirleri İzleme Sistemi, 2025 yılı itibarıyla 736 milyar liralık tasarruf hedefi doğrultusunda hayata geçirilecek. Bütçede harcama disiplinini sağlamak ve sürdürülebilir bir büyüme ortamı oluşturmak amacıyla düzenleme, fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal dönüşüm konularında adımlar atılmasını öngörüyor. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeni sanayi politikaları da bu yasa ile hukuki zeminine kavuşacak.

Araç Kullanımı ve Tasarruf

Kamuda taşıt yönetimi de yeniden düzenlenecek. Yeni araç satın alma ve kiralama işlemleri 3 yıl süreyle durdurulacak. Yabancı menşeli araç kullanımı yasaklanacak, mevcut kiralık araç sözleşmeleri ise izne tabi olacak. Ayrıca, ihtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçların tasfiyesi yapılacak ve personel servisi hizmetleri toplu taşıma olan yerlerde kaldırılacak. Bu düzenlemeyle kamuda taşıt kullanımında etkinlik artırılacak.

 

Bakmadan Geçme