Kamudaki sınavsız atamalar sona erecek mi?
Sınavsız personel atamaları ve görevde yükselmelerde yaşanan sorunlar gündemden bir türlü düşmüyor. Mahalli seçimler öncesinde de hiçbir siyasi parti bu konuda taahhütte bulunmuyor. Çünkü bu sorun adeta genel bir sorun olmuştur.
Milyonlarca gencin iş aradığı ve ailelerine muhtaç oldukları bir ortamda birilerinin sınavsız olarak işçi veya memur olarak kamu görevine atanması çok büyük tepkilere yol açmaktadır. Ancak şuana kadar bu konuda kalıcı bir çözüm üretilmemiştir.
Bu nedenle öncelikle 657 sayılı Kanun’un istisnai memuriyeti düzenleyen 59’uncu maddesi yeniden kaleme alınarak kamuya sınavsız alımın önüne geçilmelidir.
Özellikle mahalli idarelerin özel kalem müdürlükleri doldur boşalt haline getirilmiştir.
Sayıştay Başkanlığı, bu konuları sorgu konusu yapsa da kanuni düzenleme yerinde durduğu sürece çok fazla bir şey yapılamamaktadır.
Sınavsız personel alımı sadece 657 sayılı Kanun’un 59’uncu maddesi ile yapılmamaktadır. Belediyelerdeki sözleşmeli personel alımıyla, birçok kamu kurumunun işçi alımında uyguladığı yöntemler adeta dudak uçuklatır cinstendir.
Özellikle sınavsız işe başlatılanların, hatırı yüksek kişilerin çocukları olması ve bunların kamuoyuna yansıması, sınava girip de işe başlayamayan gençlerce tepkiyle karşılanmaktadır. Bir tarafta çok iyi okullardan mezun çocuklar sınavla işe girerken diğer tarafta vasatın altındaki okullardan mezun çocukların sınavsız işe alınarak aynı mekanlarda çalıştırılması adalet duygusunu yerle bir edecektir. Bu çocukların yerine empati yaptığımızda yaşadıkları duygunun tarifsiz olacağı görülecektir.
Bu nedenle bu konunun da memur sendikalarının gündemine girmesi ve ısrarcı olmaları gerektiğini düşünüyoruz.
Kaynak: Yeni Şafak