• Haberler
  • İşçi
  • Kamudaki sürekli işçiler biriken yıllık ücretli izinlerini nasıl kullanabilir?

Kamudaki sürekli işçiler biriken yıllık ücretli izinlerini nasıl kullanabilir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kamu işçilerinin biriken yıllık ücretli izinlerinin nasıl kullanılacağına ilişkin önemli düzenlemeler ve açıklamalar yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, kamuda görevli sürekli işçilerin biriken yıllık ücretli izinlerinin kullanımına dair kapsamlı bir görüş açıkladı. Genel Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. ve 54. maddeleri ile Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği çerçevesinde izinlerin nasıl hesaplanacağına ve kullanılacağına dair önemli detaylar yer aldı.

İş Kanunu’na göre, işçilere yıllık ücretli izin hakkı, işyerinde işe başladıkları günden itibaren bir yıl çalışmış olmaları şartıyla verilmektedir. Bu izin hakkından vazgeçilememekte ve yıllık izin sürelerinin hesaplanmasında, işçinin aynı işverene bağlı farklı işyerlerinde geçirdiği süreler birleştirilerek değerlendirilmelidir. İzin haklarının hesaplanmasında, işçinin izinde geçtiği süreler ve izne hak kazanmak için gerekli hizmet süresi dikkate alınmaktadır.

Genel Müdürlük ayrıca, 03.03.2004 tarihli ve 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ne atıfta bulunarak, işçilerin yıllık izin sürelerinin hesaplanmasında aynı işverene ait işyerlerindeki sürelerin birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığının Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'nde, işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılması gerektiği, önceki yıllarda hak kazanıp kullanılmayan izinlerin ise azami üç yıl içinde kullanılmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Genel Müdürlük, kamu işçilerinin biriken yıllık ücretli izinleri ile ilgili yukarıda belirtilen hükümlere uygun işlem yapılmasının uygun olduğunu vurguladı. Ayrıca, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu gereği, işçilerle işverenler arasında hizmet akdinden veya İş Kanunu'na dayanan hak iddialarının çözümünün iş mahkemelerine ait olduğu hatırlatıldı. Bu düzenlemeler, işçilerin yıllık izin haklarını korumayı ve düzenli bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Bakmadan Geçme