Kamudan örneklerle üç maaş almanın formülü

  • 156

MEMUR5.COM editörü, kamuda birden fazla maaş alma förmülünün nasıl işlediğini kaleme aldı.

Kamuda birden fazla maaş alanlar sürekli olarak gündemden düşmüyor. Normal şartlar altında 631 sayılı KHK istisnalar dışında birden fazla maaş almayı kısıtlıyor. Konu istisnalar olunca biz de bunu açıklayalım istedik.

Acaba kamuda üç maaş nasıl alınıyorun formülünü açıklaya çalışacacağız. Ancak bu formülü her faninin bir araya getirmesi oldukça zordur. Ama formülü bir araya getiripte maişetini helalinden sağlayanlar da elbette vardır.

İsterseniz üç maaş almanın formülünü açıklayalım...

5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde emekli maaşı kesilmeden kamuda görev alacaklar belirlenmiştir. Buna göre, özel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenlerin emekli maaşı kesilmemektedir.

Yani Cumhurbaşkanı Başmüşaviri olarak atanırsanız emekli maaşınız kesilmeden görev maaşınızı alabilirsiniz. 

Yine Kurullarla ilgili 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde, kurul üyelerine (100.000) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme yapılabileceği öngörülmüştür. Buna göre kurulda yer alacak üyelere ödenecek maaş tutarı 100.000* 0,760871 = 76.087 TL oldu. 

Bu ödemeler binde 7,59 oranındaki damga vergisi hariç vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak ve bu görevler nedeniyle bunlara yapılan emekli maaşları vb. ödemeler kesilmemektedir.

Yazımızı toparlarsak, diyelimki eski bir milletvekilisiniz ve Cumhurbaşkanı Başmüşaviri olarak atandınız. Ayrıca da politikalar kurullarından birinde de görev aldınız. Bu halde emeklilik hakkını da elde etmişseniz;

1- Emekli maaşınızı alacaksınız.

2- Görev maaşınızı yani Başmüşavirlik maaşınızı alacaksınız.

3- Politikalar kurulu üyelik maaşınızı alacaksınız.

Allah bereket versin. Bu ödemelerden her türlü hayır ve hasenatınızı da yapıyorsanız aldığınız üç ayrı maaş kimi ilgilendirir. Güle güle harcayın. Formülü beceremeyenler elbette hasetlik yapacaktır. Siz bunlara hiç aldırış etmeyin.  

 

Bakmadan Geçme