Kamuoyuna göre 'normalleşme' süreci gereksiz

İdeaPolitik Enstitü'nün anketine göre, halkın yüzde 50'si siyasetteki 'normalleşme' sürecini gereksiz buluyor, sadece AK Parti seçmenleri bu süreci destekliyor.

İdeaPolitik Enstitü'nün yaptığı ankete göre, halkın yüzde 50'si siyasetteki 'normalleşme' sürecini gereksiz buluyor. 23-26 Haziran 2024 tarihlerinde yapılan araştırmaya göre, bu süreci destekleyenlerin oranı yüzde 29,7'de kalıyor.

Süreci Sadece AK Parti Seçmeni Destekliyor

Ankete göre, AK Parti seçmenleri dışındaki tüm seçmen grupları normalleşme sürecine olumsuz bakıyor. AK Parti seçmenleri, normalleşme sürecini olumlu bulan tek grup olarak öne çıkıyor.

Muhalefet Partisi Seçmenleri Süreci Olumsuz Buluyor

Ankete katılanların yüzde 74,1'i normalleşme sürecinin Türkiye'de bir değişim veya yumuşama getirmediğini düşünüyor. Bu oran, CHP seçmenlerinde yüzde 79,2, İYİ Parti seçmenlerinde yüzde 85,7, DEM Parti seçmenlerinde ise yüzde 84,3 seviyesinde.

Anayasa Tartışmalarında Olumsuz Bakış

CHP'nin AK Parti ile anayasa çalışması yapma ihtimali sorulduğunda, katılımcıların yüzde 47'si bu tür bir birlikteliğe karşı çıkıyor. Bu negatif bakış, CHP ve diğer muhalefet partisi seçmenlerinde de yüksek oranlarda görülüyor.

Seçmenler Erken Seçim İstiyor

Ankette, katılımcıların yüzde 42,1'i erken seçim isterken, yüzde 47,1'i seçimlerin zamanında yapılmasını talep ediyor. CHP, İYİ Parti ve DEM Parti seçmenleri arasında erken seçim isteyenlerin oranı oldukça yüksek. 

Arka Plan

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Mayıs'ta görüşmüş ve bu görüşmenin ardından Erdoğan, siyasette bir 'yumuşama' dönemine girildiğini söylemişti. Ancak, bu sürecin toplumsal yansıması beklenildiği gibi olmadı.

Bakmadan Geçme