Kanuna göre dörtte üç beşte dörde eşitmiş

  • 262

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede öyle bir hüküm varki adeta evlere şenlik. Nasıl mı derseniz, anlatalım da siz de şenlik olup olmadığına karar verin.

2018 yılında 703 sayılı KHK ile Anayasaya uyum düzenlemesi yapıldı. Bu düzenlemede ortaya çıkan bir hüküm ise dudak uçuklatacak cinsten. 

375 sayılı KHK'nin Kadro ve pozisyonları kaldırılan personel hakkındaki ek 33 üncü maddesinde dörtte üçün beşte dörde eşit olduğunu öğreniyoruz. Böyle şey olur mu demeyin oldu bile.

Bu KHK'nin ek 33 üncü maddesinde; "....Birinci fıkranın (a) bendi uyarınca atanan personele; atandıkları yeni kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının, yeni kadro veya pozisyonlarına atandıkları tarih itibarıyla eski kadro veya pozisyonlarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının dörtte üçünden/beşte dördünden az olması halinde, atandıkları söz konusu kadro veya pozisyonlarda bulunmaları kaydıyla, atandıkları tarihi takip eden ay başından itibaren fiili çalışmaya bağlı ödemeler hariç, önceki görevine ait ödeme unsurlarının dörtte üçü /beşte dördü esas alınarak verilmeye devam edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu düzenlemeye göre kamu kurumları ödemelerde dörtte üçü mü yoksa beşte dördü mü esas alacaklar? Yoksa maddeyi yazanlar dörtte üçün beşte dörde eşit olduğunu mu düşünüyorlar? Dört üç 0,75'e eşitken beşte dört ise 0,8'e eşittir. Bunu bilmeyenler varsa şimdi öğrendiler.

Konunun daha ilginç yanı ise düzenleme 2018 yılında 703 sayılı KHK'nin 178 inci maddesi ile yapılmış olmasına rağmen aradan geçen altı yıla rağmen maddede gerekli düzeltme yapılmamasıdır. Acaba bu absürtlüğün ortaya çıkmasından endişe edenler mi var? 

Bakmadan Geçme