Kapsam dışı personel ya da işçi ne demektir?

Kamsam dışı personelin ya da işçinin ne anlama geldiği merak edilen bir konudur.

Kapsam dışı personel ya da kapsam dışı işçi; İşçi olmalarına rağmen toplu sözleşmenin kapsamı dışında bırakılan ama toplu sözleşme hükümlerinden sendikalı işçiler gibi yararlanan personele denilmektedir.

Kapsam dışı personel, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’un 22’nci maddesinde ifadesini bulmuştur. Buna göre; “…. iş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul başkanı, daire başkanı, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürü, müfettiş ve müfettiş yardımcısı, müşavir ve başuzman unvanlı kadrolara atanmak suretiyle görev yapan personel …. ” olarak tanımlanmıştır.

Bunların görev yaptıkları kamu iktisadi teşebbüsünün özelleştirilmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak naklen atanma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca yönetici kadrosunda olduğu için kapsam dışı olup ta sendika üyesi olamayanlar da sendikalı işçilerin haklarından aynen yararlanırlar.

Bakmadan Geçme