- Haberler
- Karadenizli mobilyacılar yurt dışına açılacak
Karadenizli mobilyacılar yurt dışına açılacak
- Ekonomi Bakanlığı, 'Doğu Karadeniz Mobilya Sektörünün Uluslararası Platformda Bilinçli Rekabetinin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında Trabzon'daki 22 firmaya, 3 yılda 3 milyon dolarlık destek sağlayacak - DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: - 'Projenin tamamlanmasından sonraki aşamalarda, Doğu Karadeniz'den uluslararası marka ve kalite yetkinliğine ulaşmış mobilya ihracatının önemli rakamlara ulaştırılması hedefimizi gerçekleştirmiş olacağımıza inanıyorum'
TRABZON (AA) - Ekonomi Bakanlığı, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ve Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) işbirliğiyle hazırlanan, "Doğu Karadeniz Mobilya Sektörünün Uluslararası Platformda Bilinçli Rekabetinin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Trabzon'daki 22 firmaya, 3 yılda 3 milyon dolar destek sağlayacak.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkındaki Tebliği (UR-GE) kapsamında hazırlanan projenin kabul edildiğini söyledi.
Gürdoğan, Ekonomi Bakanlığının, tebliğ kapsamında firmaların sektörel olarak yurt dışına açılmaları amacıyla projeler yürüttüğünü belirterek, "Projelerle ihracatın artırılması, sektörel birlikteliklerin kurulmasının desteklenmesi ve bu sayede firmaların küresel rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Biz de bu kapsamda, mobilya sektörümüzün ihracata hazır hale getirilerek uluslararası pazarlarda rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla proje hazırladık." dedi.
Proje ile DKİB'e kayıtlı ve MOBİAD'a üye firmaları yetkinlik, bilgi birikimi, markalaşma, tasarım ve kalite konusunda uluslararası pazarlarda rekabet edebilir düzeye ulaştırmayı hedeflediklerini anlatan Gürdoğan, "Geçmiş yıllarda bölgemizde atölye tarzı üretimiyle mobilya sektöründe kaliteli el işçiliği sayesinde önemli konumda bulunan mobilya sektörünü, ihracat ile ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Projeye dahil olan firmalar ihtiyaç analizi aşamasından geçirilecek, ortaya çıkacak eğitim ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli dallarda ve ağırlıklı olarak da uluslararası ticaret, tasarım ve markalaşma alanlarında eğitim programları uygulanacak." diye konuştu.
Gürdoğan, eğitim programları uygulanan alanlarda danışmanlık programları da düzenleneceğini belirterek, şunları söyledi:
"Hedef pazarlara yönelik ticaret heyetleri, fuar katılımları ve alım heyetleri organize edilecek. Projenin faaliyet döneminde grup olarak ve tamamlanmasını müteakip de projeye dahil olan firmalar devlet destekli bireysel danışmanlık faaliyetlerinden istifade edebilecektir. Projede yer alan 22 firmanın, yapılacak analiz çalışmaları kapsamında ön plana çıkacak komşu ve potansiyel arz eden ülkelere yönelik ihracatlarının sürdürülebilir olarak artırılması arzulanmaktadır. Şirket içi yapılanmanın ihracat stratejilerine uygun hale getirilmesi, şirketlerin ihracata yönelik insan kaynağı yetkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Şirketlere sistematik dış ticaret ve pazar araştırması yetkinliği kazandırılması, markalaşma ve tasarım kültürünün oluşturulması sağlanacak. Kümeleme mantığıyla işbirliklerinin oluşturulması ve hedeflenen yeni pazarlarda ihracata başlamalarının sağlanması amaçlanmaktadır."
- Firmalar, Türkiye Ticaret Merkezlerinde mağaza açabilecek
Firmaların ihtiyaç analizlerinin belirlenmesinin ardından projenin yol haritasının çıkarılacağını dile getiren Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Proje kapsamında 3 yıllık süre içinde firmalarımıza yaklaşık 3 milyon dolar destek sağlanacak. Firmalar, projenin tamamlanmasından sonra da 3 yıl boyunca yıllık 50 bin dolar bireysel danışmanlık hizmet desteği alma hakkını kazanacak. Proje sonrasında da sektördeki firmalara yönelik destek unsurlarımız devam edecek. Kazanılan bu tecrübe birikimiyle bölgemizin mobilya sektörü ihracatında süreklilik sağlanmasını amaçlıyoruz."
Gürdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve ihracatçı birlikleri organizasyonunda yurt dışında oluşturulacak Türkiye Ticaret Merkezlerinde bölgedeki mobilya sektörü firmalarının mağaza açmalarının da destekleneceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu organizasyon dahilinde Türkiye Ticaret Merkezlerinde açılacak mağaza, ofis ve depoların yıllık kira giderlerinin yüzde 60 ile 75'i devlet yardımı kapsamında 5 yıl süreyle desteklenmektedir. Belli başarı kriterleri içinde destek süresi 10 yıla kadar çıkabilmektedir. Bu çerçevede ilk etapta Tahran'da ve Dubai'de açılacak Türkiye Ticaret Merkezlerinde bu firmalarımızın ortak hareket tarzı içinde mağaza açmaları teşvik edilecektir. Projenin tamamlanmasından sonraki aşamalarda, Doğu Karadeniz'den uluslararası marka ve kalite yetkinliğine ulaşmış mobilya ihracatının önemli rakamlara ulaştırılması hedefimizi gerçekleştirmiş olacağımıza inanıyorum. Bölgemizde çok arzulamış olduğumuz sektörel birliktelik, ortak hareket tarzı ve kümele kültürünü mobilya sektörü ile sağlamış olacağımıza canı gönülden inanıyorum."
Gürdoğan, projenin, sağlanacak 3 milyon dolarlık destek dolayısıyla Trabzon'da hayata geçirilecek en büyük proje olduğuna dikkati çekerek, kentte özellikle de son dönemde turizme verilen önemin, ticaret ve sanayiye de verilmesi gerektiğini ifade etti.
MOBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bektaş ise ihracatı çok önemsediklerini belirterek, "Bunun için de bir şekilde pazarları görmek, fuarlara katılmak gerekiyor. Proje ile pazarları görme ve kendimizi tanıtma fırsatı bulacağız. Ciromuzun yarısını iç pazarın yarısını da ihracatın oluşturmasını hedefliyoruz." dedi.
Bektaş, proje kapsamında 3 yılda 10'a yakın ülkeye seyahat gerçekleştirmeyi planladıklarını, yurt dışı seyahatlerinin tamamında fuarlara katılmayı hedeflediklerini kaydetti.