- Haberler
- Karaman'da piramidal anıt mezar ve tapınak bulundu
Karaman'da piramidal anıt mezar ve tapınak bulundu
Karaman Müze Müdürlüğünce Karadağ'da yürütülen kazılarda, daha önce İç Anadolu'da örneğine rastlanmadığı belirtilen piramidal anıt mezar ile podyumlu tapınak bulundu.
KARAMAN
Karaman'ın kuzeyinde sönmüş bir volkanik dağ olan Karadağ'da sürdürülen kazılarda, daha önce İç Anadolu'da örneğine rastlanmadığı belirtilen piramidal anıt mezar ile podyumlu tapınak bulundu.
Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadağ eteklerindeki Değle ve Madenşehri köylerinde 2014'ten beri kazı ve temizleme çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
Bölgede ilk kez rastlandı
Ortaya çıkarılan piramidal (piramit biçiminde olan) anıt mezar ile podyumlu tapınağın 3. yüzyıla tarihlendirildiğini belirten Yıldız, şunları belirtti:
'Anıt mezar ve tapınak tamamen ortaya çıktı. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Bunlar Roma dönemine ait yapılar. 2 katlı anıt mezarın çatısı yıkılmış. Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un bu bölgede sikke bastırdığı biliniyor. Bu anıt mezarın da üst düzey bir Roma yöneticisine ait olabileceğini düşünüyoruz. Hristiyanlık özellikle 5. yüzyıldan sonra bölgeye hakim olduktan sonra onlarca kilise inşa edildi. Bölge bir piskoposluk ve hac merkezi olarak kabul edildi. Yeni bulduğumuz yapılar Hristiyanlığın yaygın olmadığı Roma dönemine ait. Bölgede onlarca kilise bulunmuştu ama tespit edilen bir tapınak yoktu. Bu tür yapıları genellikle Ege kıyılarında görebiliyoruz. İç Anadolu'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan tek piramidal anıt mezar ve podyumlu tapınak olduğu için çok önemli.'
Muhabir: Mehmet Çetin
www.memur5.com