Kaynak isteyen belediyelere 'tasarruf' freni: Devlet bu yükü niye çeksin?
Belediye başkanları ek kaynak talepleriyle Ankara'nın yolunu aşındırırken, hükümet yetkilileri bu taleplere net bir şekilde olumsuz yanıt veriyor.
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tasarruf tedbirlerinin başladığını belirterek, "Devlet bu yükü çekmek zorunda değil" açıklamasında bulundu.
Yerel yönetimlerdeki mali sıkıntılar
Kamuda tasarruf tedbirleri ve seçim öncesi yapılan harcamalar, yerel yönetimlerin mali zorluklarla karşılaşmasına neden oldu. Henüz seçimler yeni atlatılmışken bütçe sorunu yaşayan belediyeler, personel maaşlarını ödemekte zorlanıyor. SGK ve vergi borçları birikmiş durumda. Çözüm arayışındaki belediye başkanları Ankara’ya başvuruyor, ancak hükümet kaynakları, parti ayrımı gözetmeksizin hiçbir belediyeye ek kaynak verilmeyeceğini belirtiyor.
Bakan Özhaseki, "Seçim dönemlerinde her ilçe belediye başkanı en az 50-100 kişi alıyor. İl ve büyükşehir belediyeleri ise binlerce personel istihdam ediyor. Birçoğu seçimi kaybedip gidiyor, gelenler bu maaşları ödeyemiyor ama kendileri de aynı şeyi yapıyor. Devlet bu yükü neden çeksin? Tasarruf tedbirleri başladı. Özellikle CHP’li belediyelerden gelen talep, ‘Serbest bırakın, biraz personel alalım’ şeklinde. Buna nasıl müsaade edelim, zaten içerisi personel dolu. Devlet bu yükü çekmek zorunda değil" dedi.
Belediyerde işçi eylemleri
Belediyelerde işçi eylemleri devam ediyor. İzmir Bayraklı Belediyesi'nde ücretleri yüzde 30 eksik yatan ve yemek ücretleri ödenmeyen işçiler yol kapatma eylemine başlamıştı. Ankara Altındağ Belediyesi'nde işçiler alacaklarının tamamının ödenmemesi sebebiyle iş bırakırken, İstanbul Maltepe ve Kadıköy Belediyelerinde maaşlarını yetersiz bulan işçiler, Van İpekyol ve Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Mamak ve Bursa Nilüfer Belediyelerinde işten çıkarılan işçiler eylem yapmıştı. Özel halk otobüsü sahipleri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ödeme alamadıklarını gerekçe göstererek eylem başlatmıştı.
Belediyelerin çözüm arayışı
Bazı belediyeler, ödemelerini yapabilmek için taşınmazlarını satışa çıkarıyor ya da farklı yöntemler arıyor. MHP’li Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, başkanlığının ikinci ayında personel maaşlarını ödeyememenin sıkıntılarını yaşıyor. İlk ay belediye şirketi GÜMSAŞ’ın mevduat ve munzamları bozdurularak maaş ödemeleri yapılmıştı, ancak ikinci ay maaşlarının sadece yüzde 75’i ödenebildi.
Mudanya ve Foça'da yaşananlar
İzmir’in CHP’li Foça Belediyesi'nde de maaşları ödenmeyen işçiler eylem yapmış, belediye başkanı da eyleme katılmıştı. Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, "Bütün şartları değerlendirerek bayrama kadar maaşlarınızı vermeyi umut ediyorum. Bir aylık maaşınızı, bir sonraki ay ödeyeceğim maaşınızı yedeklemeden durmayacağım" demişti. 110 milyon lira borcu bulunan Bursa Mudanya Belediyesi, borçlarını azaltmak için 59 taşınmazını satışa çıkarmıştı.
İflas mı?
Belediye başkanları, gider kalemlerinin şiştiğini ve bu şekilde devam edilirse belediyelerin iflas edebileceğini belirtiyor. Yüksek işçi maaşları ve giderler, yüksek enflasyon, gelir kalemlerinin azalması, fazla istihdam, hesapsız harcamalar, israf ve seçim çalışmalarında belediye kaynaklarının eritilmesi gibi nedenler bu duruma sebep olarak gösteriliyor.