• Haberler
  • Memur
  • KDK'den öğretmenlere iki yıla bir kademe kararı

KDK'den öğretmenlere iki yıla bir kademe kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Zorunlu çalışma yükümlülük süresi kapsamında olmamasına rağmen derece ilerlemesinin DMK'nın 64 üncü maddesinin 3. fıkrasına göre yapılması talebine olumlu cevap verdi ve MEB'e tavsiyede bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğü dönemini tamamlamadan atanmaları ve sonrasında kademe ilerlemesi alamamaları durumunda yaşanan mağduriyetleri ele aldı. KDK'nin aldığı karar, öğretmenlerin kademe ilerlemesi taleplerine olumlu yanıt verilmesi yönünde oldu ve Milli Eğitim Bakanlığı'na tavsiyede bulunuldu. Kararın temelinde, Anayasa'nın ve Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun sağladığı hak arama özgürlüğü ve adalet anlayışı bulunuyor. Öğretmenlerin haklarının korunması ve uygulamada tutarlılık sağlanması amacıyla yapılan bu tavsiye doğrultusunda mevzuat değişikliği yaplılırsa öğretmenlerin bu konudaki mağduriyetlerinin sona ermesi bekleniyor. 

Diğer adı Ombudsmanlık olan KDK'nin söz konusu kararı:

T.C. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU
(OMBUDSMANLIK)

SAYI : 2023/12651-S.23.20023
BAŞVURU NO : 2023/12910
KARAR TARİHİ : 04/10/2023
TAVSİYE KARARI
BAŞVURAN :
BAŞVURUYA KONU İDARE : MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
BAŞVURUNUN KONUSU : Zorunlu çalışma yükümlülük süresi kapsamında olmamasına rağmen derece ilerlemesinin DMK'nın 64 üncü maddesinin 3. fıkrasına göre
yapılması talebi hakkındadır.

BAŞVURU TARİHİ : 10/08/2023
 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

1. Başvuran, Alankent İmam Hatip Ortaokulu müdürlüğünde görev yaptığını, 09.02.2015 tarihinde Van Başkale Cumhuriyet Ortaokulunda sosyal bilgiler öğretmeni olarak göreve başladığını, 02.07.2018 tarihinde ise zorunlu hizmet süresini tamamlamadan Ordu Kabataş Şehit Murat Yazlak Ortaokuluna atamasının yapıldığını 08.02.2020 tarihinde ise zorunlu hizmet süresini tamamladığını bu süre içerisinde 657 sayılı devlet memurları kanununun 64 maddesi ve 11.10.2011 tarihli ve 2011/2303 sayılı bakanlar kurulu kararı gereği kalkınmada öncelikli illerde görev yapan memurlara 2 yılda bir kademe ilerlemesine ilişkin kademe ilerlemesi aldığını, okulda norm fazlası olmasından dolayı 12.02.2021 tarihinde aynı zorunlu hizmet bölgesinde ve aynı binada yer alan Alankent İmam Hatip Ortaokuluna resen atamasının gerçekleştiğini, ataması gerçekleştikten sonra 2 yıla bir kademe ilerlemesini almadığını kalkınmada 1 derecede öncelikli yörede görev yapan ve zorunlu
çalışma yükümlülüğünü tamamladıktan sonra ihtiyaç fazlası öğretmen olduğu için zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki başka bir eğitim kurumuna resen ataması yapılan öğretmene 2 yılda bir kademe ilerlemesi verilmesi talebini haklı bulan 07.10.2022 tarih - - sayılı kararı da dikkate alınarak resen ataması gerçekleştikten sonraki 2 yılda bir kademe terfiinin verilerek mağduriyetinin giderilmesini talep etmektedir.

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

2. Başvuruya konu iddialar hakkındaki bilgi ve belge talep yazımıza istinaden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen tarihli sayılı cevabi yazıda özetle;
Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

2.1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında “72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

2.2. Diğer taraftan, söz konusu fıkranın uygulanmasına yönelik Maliye Bakanlığınca hazırlanan 28/09/1997 tarihli ve 23124 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunun Genel Tebliğinin üçüncü fıkrasında “657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin yukarıda belirtilen son fıkrası hükmünün uygulanabilmesi için ataması yapılan personelin;
-Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi personel olması,
-Görev yapmakta olduğu yerin kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler (Erzurum ve Artvin illeri dâhil) olması,
-Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde (Erzurum ve Artvin illeri dâhil) fiilen görev yaptığı sürenin yıllık izin süresi dâhil iki yıldan az olmaması,
şartlarını birlikte taşıması gerekmektedir.” denilmektir.

2.3. Ayrıca, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 26/01/2011 tarihli ve 1116 sayılı yazısında “...13/8/1990 tarihli ve 113 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin ‘Kalkınmada 1 inci Derecede Öncelikli Yörelerde 2 Yılda Bir Terfi İmkanı’ başlıklı maddesiyle de konuya açıklık getirilerek bu imkandan sadece atama ve yer değiştirme yönetmelikleri gereği zorunlu olarak bu yörelerde görev yapanların yararlanacağı, zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin bu imkandan yararlanamayacağı” ifade edilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliklerine göre, 06/05/2010 tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlüsü olup hizmet bölgelerinin 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında
çalışmaları gerekmektedir. Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki eğitim kurumunda çalışma süresini tamamladıktan sonra, yeni atandığı eğitim kurumunda zorunlu çalışma yükümlüsü  olmayanların bu hizmet süreleri için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası hükmünden yararlanma imkanı bulunmamaktadır.

2.4. Bakanlığımız MEBBİS kayıtlarının incelenmesinde; adı geçenin ilk defa öğretmenlik mesleğine  zorunlu çalışma yükümlüsü olarak 3 üncü hizmet bölgesinin 5 inci hizmet alanı (4 yıl çalışma süresi) olan Van ili Başkale ilçesi Cumhuriyet Ortaokulunda 09.02.2015 tarihinde görevine başladığı 09.02.2015- 29.06.2018 tarihleri arasında çalıştıktan sonra zorunlu çalışma süresini tamamlamadan, 2 nci hizmet bölgesinin 5 inci hizmet alanı (5 yıl çalışma süresi) olan Ordu ili Kabataş ilçesi Alankent Şehit Murat Yazlak Ortaokuluna zorunlu çalışma yükümlüsü olarak atandığı ve 02.07.2018-12.02.2021 tarihleri arasında görev yaptığı ve daha önceki hizmet süreleri de dikkate alındığında bu eğitim kurumunda  08.02.2020 tarihi itibarıyla zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamladığı ve bu hizmet sürelerinin karşılığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına göre her iki yıl için bir kademe ilerlemesi verildiği tespit edilmiştir.

2.5. Adı geçenin zorunlu çalışma yükümlüğünü Ordu ili Kabataş ilçesi Alankent Şehit Murat Yazlak Ortaokulunda tamamladıktan sonra 12.02.2021 tarihinde Ordu ili Kabataş İlçesi Alankent İmam Hatip Ortaokuluna atandığında zorunlu çalışma yükümlüsü olmadığı anlaşılmıştır. Bu bağlamda yukarıdaki hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde,12.02.2021 tarihinde Ordu ili Kabataş İlçesi Alankent İmam Hatip Ortaokuluna atandığında zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olan ilgilinin bu eğitim kurumunda geçen hizmet sürelerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü kapsamında  değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

III. İLGİLİ MEVZUAT

3. 2709 sayılı T.C. Anayasası’nın, “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrasında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”
4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”
5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
5.1. “Kademe ve kademe ilerlemesi” başlıklı 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında “72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz.”
5.2. “Yer değiştirme suretiyle atanma” başlıklı 72 nci maddesinde “ (Değişik: 12/5/1982 - 2670/25 md.) Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır.(…)” hükmü yer almaktadır.
6. 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin;
6.1. “Hizmet bölgeleri başlıklı” 37 nci maddesinde “(1) Öğretmen ihtiyacı, coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren iller gruplandırılarak üç hizmet bölgesi oluşturulmuş ve bu iller, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Hizmet Bölgeleri Çizelgesinde gösterilmiştir.”
6.2. “Hizmet alanları” başlıklı 38 inci maddesinde “(1) Öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik gösteren eğitim kurumları gruplandırılarak altı hizmet alanına ayrılmıştır.
(2) Eğitim kurumlarından 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındakiler zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışında; 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındakiler ise zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında olacak şekilde valiliklerce belirlenerek Bakanlığa bildirilir.”
6.3. “Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları ve süreleri” başlıklı 42 nci maddesinde “(1) Bakanlık öğretmen kadrolarında 6/5/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar:
(…)
c) Üçüncü hizmet bölgesindeki illerin;
1) 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl,
(…)
çalışmakla yükümlüdür.”
6.4. “Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 43 üncü maddesinde “(1) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında ayrı ayrı veya toplam adaylık dâhil üç yıl görev yapanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına, tercihlerine ve hizmet puanlarına göre atanır;
başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkça resen yapılır. (…) (5)
Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması, norm kadro uygulaması, mazeret veya diğer nedenlerle görev yerleri zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına değiştirilen öğretmenlerin bulundukları hizmet alanında çalışmaları gereken sürenin hesabında, daha önce görev yaptıkları eğitim kurumlarında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.”
6.5. “İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında “Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.
Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.”
7. 28/09/1997 tarihli ve 23124 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunun Genel Tebliğinin üçüncü fıkrasında “657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin yukarıda belirtilen son fıkrası hükmünün uygulanabilmesi için ataması yapılan personelin;
-Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi personel olması,
-Görev yapmakta olduğu yerin kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler (Erzurum ve Artvin illeri dâhil) olması,
-Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde (Erzurum ve Artvin illeri dâhil) fiilen görev yaptığı sürenin yıllık izin süresi dâhil iki yıldan az olmaması,
şartlarını birlikte taşıması gerekmektedir.”

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİNE ÖNERİSİ

8. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvurunun kabulü ve tavsiyede bulunulması yönündeki öneri, Kamu Başdenetçisine sunulmuştur.

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme 

9. Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran, zorunlu hizmet bölgesinde görev yapması ve aynı zorunlu hizmet bölgesindeki başka bir okula ihtiyaç fazlası öğretmen olarak kişisel tercihi dışında atanıp hizmete devam etmesi sebebiyle Devlet Memurları Kanunu 64 üncü maddesine istinaden iki yıla bir kademe verilmesi hakkından faydalanmayı talep etmektedir.
10. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğiyle öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren illerin gruplandırılması neticesinde üç hizmet bölgesi, öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik gösteren eğitim kurumlarının gruplandırılması sonucunda ise altı hizmet alanı belirlenmiş olup bu hizmet alanlarının bazılarında belirli süre zorunlu çalışma yükümlülüğü getirilmiştir.
11. İdarece sunulan bilgilerden, zorunlu çalışma yükümlüsü olarak 3 üncü hizmet bölgesinin 5 inci hizmet alanı (4 yıl çalışma süresi) olan Van ili Başkale ilçesi Cumhuriyet Ortaokulunda 09.02.2015 tarihinde görevine başladığı 09.02.2015-29.06.2018 tarihleri arasında çalıştıktan sonra zorunlu çalışma süresini
tamamlamadan, 2 nci hizmet bölgesinin 5 inci hizmet alanı (5 yıl çalışma süresi) olan Ordu ili Kabataş ilçesi Alankent Şehit Murat Yazlak Ortaokuluna zorunlu çalışma yükümlüsü olarak atandığı ve 02.07.2018- 12.02.2021 tarihleri arasında görev yaptığı ve daha önceki hizmet süreleri de dikkate alındığında bu eğitim kurumunda 08.02.2020 tarihi itibarıyla zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamladığı, bu hizmet sürelerinin karşılığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına göre her iki yıl için bir kademe ilerlemesi verildiği anlaşılmaktadır.

12. Somut olayda, başvuranın zorunlu çalışma yükümlüğünü Ordu ili Kabataş ilçesi Alankent Şehit Murat Yazlak Ortaokuluna tamamladıktan sonra 12.02.2021 tarihinde Ordu ili Kabataş İlçesi Alankent İmam Hatip Ortaokuluna atandığında zorunlu çalışma yükümlüsü olmadığı anlaşılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre, 06/05/2010 tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar zorunlu çalışma yükümlüsü olup hizmet bölgelerinin 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında çalışmaları gerektiği, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki eğitim kurumunda çalışma süresini tamamladıktan sonra, yeni atandığı eğitim kurumunda zorunlu çalışma yükümlüsü olmayanların bu hizmet sürelerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 64
üncü maddesinin 3 üncü fıkrası hükmü kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığının idarece bildirildiği görülmektedir.
13. Bu doğrultuda idarece, 64 üncü madde hükmünün uygulanabilmesi için 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunun Genel Tebliğinde diğer şartlarla birlikte anılan Yönetmeliğe atıfla personelin zorunlu atamaya tabi personel olması şartını sağlaması gerektiği belirtilmiştir. 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunun Genel Tebliğinin 5 inci maddesi, “Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi ve kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu, iste k vb.) tercih eden personel, kurumunca hizmet ihtiyacı nedeniyle tercihi uygun görülerek atama yapılması halinde
anılan madde hükmünden yararlandırılacaktır.
Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil ) birini herhangi bir nedenle tercih eden, kurumunca hizmet ihtiyacı dikkate alınarak ataması yapılan personel kendi kurumunun atama ve yer değiştirme yönetmeliği uyarınca zorunlu atamaya tabi olmaması halinde ise anılan madde hükmünden yararlandırılmayacaktır.” şeklinde düzenlenmiştir.

14. Milli Eğitim Bakanlığı uygulamasında ise zorunlu çalışma yükümlüsü olup hizmet bölgelerinin 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında çalışmaları gerektiği belirtilen öğretmenlerden; zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki eğitim kurumunda çalışma süresini tamamladıktan sonra artık zorunlu çalışma yükümlüsü olmayanlara, aynı eğitim kurumunda görev yapmaya devam ettiği sürece kademe ilerlemesi verildiği, buna karşın çalışma süresini tamamladıktan sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki başka bir eğitim kurumuna ataması yapılan öğretmenlere artık zorunlu çalışma yükümlüsü olmadıklarından bahisle kademe ilerlemesi verilmediği anlaşılmaktadır.

15. Bu çerçevede başvuru ekinde sunulan değişik idare mahkemesi kararlarında illere göre uygulama farklılıklarının dava ve savunma özetlerinden tespit edilebildiği, dolayısıyla illere göre uygulama farklılıkları bulunduğunun idarece bilindiği açıktır. Mevcut durumda idarenin güncel uygulamasının, anılan Tebliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının hükmüne dayandırıldığı, oysa ki ikinci fıkrada, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil ) birini herhangi bir nedenle tercih eden, kurumunca hizmet ihtiyacı dikkate alınarak ataması yapılan personelin kendi kurumunun atama ve yer değiştirme yönetmeliği uyarınca zorunlu atamaya tabi olmaması halinde anılan madde hükmünden yararlandırılmayacağının düzenlendiği, diğer yandan Tebliğde personelin zorunlu atamaya tabi olmamasına atıf yapılırken idarece uygulamada zorunlu çalışma yükümlüsü olmadıklarına atıfla kademe ilerlemesinin verilmediği, oysaki öğretmen unvanının, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği uyarınca zorunlu atamaya tabi bir unvan olduğu, Yönetmelikte zorunlu çalışma yükümlülüğünün “Öğretmenlerin, bu Yönetmelikle belirlenen hizmet bölgelerinin dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarında bu Yönetmelikte belirtilen sürelerde zorunlu olarak çalışmalarını” ifade ettiği, dolayısıyla zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayarak yine zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki başka bir eğitim kurumuna ataması yapılan öğretmenlerin, Tebliğde  düzenlenen “kendi kurumunun atama ve yer değiştirme yönetmeliği uyarınca zorunlu atamaya tabi olmaması halinde anılan madde hükmünden yararlandırılmayacak personel kapsamında ve anılan Yönetmelik uyarınca zorunlu atamaya tabi bir unvan olmadığı yönünde yorumlanamayacağı
düşünülmektedir.

16. Yukarıda açıklanan hususlar, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, mevzuat, yargı kararları, Ombudsmanın 2019/20879 ve 2022/6226 sayılı emsal Tavsiye Kararı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; iki yıla bir kademe ilerlemesinin zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere yönelik teşvik edici bir uygulama olduğu, aynı hizmet bölgesinde ve zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen aynı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında görev yapan farklı
öğretmenler bakımından idarenin farklı uygulamaları sonlandırmasına ve uygulama birliği sağlamasına ihtiyaç olduğu, bu nedenle idarenin konuyla ilgili bir çalışma yaparak mevcut uygulamasını düzeltmesi ve tüm ilgili birimlerini çalışma sonuçlarına göre yeniden talimatlandırması, bu şekilde kalkınmada birinci derecede öncelikli yörede görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamladıktan sonra ihtiyaç fazlası öğretmen olduğu için zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki başka bir eğitim kurumuna ataması yapılan başvurana ve benzer durumdaki öğretmenlere gerek devletin çalışma barışını sağlamak için tedbir alma yükümlülüğü gerekse hukuk güvenlik ve hukuki belirlilik ilkeleri doğrultusunda iki yıla bir kademe ilerlemesi verilmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olacağı sonuç ve kanaatine ulaşılmaktadır.

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

17. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup başvuruya konu idarenin söz konusu ilkelere uygun davrandığı değerlendirilmiştir.

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

A. Dava Açma Süresinin Yeniden Başlaması
18. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Tavsiye Kararının idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup Ordu İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.
VII. KARAR
Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre BAŞVURUNUN KABULÜNE;
İdarece, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörede görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamladıktan sonra ihtiyaç fazlası öğretmen olduğu için zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanındaki başka bir eğitim kurumuna ataması yapılan başvurana ve benzer durumdaki öğretmenlere iki yıla bir kademe ilerlemesi verilmesi ve konuyla ilgili uygulama birliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması yönünde MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,
6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna, Kararın BAŞVURANA ve MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA tebliğine,
Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi

Bakmadan Geçme