• Haberler
  • İşçi
  • KDK: Yıllık iznin kaç defada kullanılacağına kurum sınır getiremez

KDK: Yıllık iznin kaç defada kullanılacağına kurum sınır getiremez

Kamu Denetçiliği Kurumu, yıllık izinlerin bölünmesi konusunda kurumların sınırlama koyamayacağına karar verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün uygulamasını iptal eden KDK, kamu çalışanlarının yıllık izinlerini diledikleri kadar parçaya ayırabileceğini bildirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) memurları sevindiren önemli bir karar geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından getirilen "izin en fazla üç parçaya bölünebilir" sınırlaması, KDK tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Bu karar, kamu çalışanlarının yıllık izinlerini istedikleri kadar bölerek kullanabilmelerinin önünü açtı.

Sabah gazetesinin haberine göre, KGM’de çalışan bir personel yıllık iznini küçük parçalara ayırarak kullanmak istedi. Ancak genel müdürlük izinlerin en fazla üç parçaya bölünebileceğini belirterek talebi reddetti. Personel, bu durumun kendisini mağdur ettiğini belirterek konuyu diğer adı Ombudsmanlık da olan KDK'ye taşıdı. KDK Başkanı Şeref Malkoç, yaz dönemi nedeniyle başvuruyu hızla ele alarak incelemeye başladı. KDK uzmanları, KGM ile iletişime geçerek durumu değerlendirdi ve müdürlüğün kararında ısrarcı olması üzerine yasal ve hakkaniyet açısından bir değerlendirme yaptı.

KDK, yıllık izinlerin bölünmesi konusunda getirilen sınırlandırmanın hukuka ve insan haklarına uygun olmadığını belirterek, "İzinlerin bölümler halinde kullanılması açısından en çok üçe bölünebileceği düzenlemesinin iptal edilmesine ve izin süresinin bölümler halinde kullandırılması bakımından bir sayı sınırlaması getirilmemesine ilişkin düzenlemenin amacının iznin esnek olarak kullanılabilmesine imkân sağlamak olduğu" tespitini yaptı.

KDK, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne tavsiyede bulunarak mevcut uygulamanın değiştirilmesi ve mevzuata uygun bir düzenleme yapılmasını istedi. Ayrıca, yapılan düzenlemenin 30 gün içinde KDK’ya bildirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu gelişmeyle birlikte kamu çalışanları, yıllık izinlerini kurum yönetimiyle uzlaşarak diledikleri kadar parçaya ayırarak kullanabilecekler.

Bakmadan Geçme