KHK'lılara af yolda mı?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Parti ile verdiği birlik mesajları, KHK'lılar için af umutlarını yeniden gündeme getirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile tokalaşarak verdiği birlik ve beraberlik mesajları siyasi gündemde geniş yankı buldu. Bu hareket, birçok kesim tarafından KHK'lılar (Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilenler) için af beklentisinin bir işareti olarak yorumlandı. Cumhur İttifakı’nın son dönemde oy oranlarının düşmesi ve erken seçim taleplerinin güçlenmesi, Ak Parti ve MHP’nin yeni stratejiler geliştirmesine neden oldu. Bahçeli’nin DEM Parti ile yakınlaşması bu stratejinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

DEM Parti ile bağlantılı çok sayıda KHK'lı bulunuyor ve bu siyasi adım KHK'lılar arasında umut yarattı. Aileleriyle birlikte büyük bir oy potansiyeline sahip olan KHK'lılar, Cumhur İttifakı’nın radarında olabilir. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de geçtiğimiz aylarda, KHK’lıların kazanılması gerektiğini söyleyerek, bu konuda sürpriz bir çıkış yapmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nden KHK’lılara sevindiren karar

KHK'lılar için umut verici bir diğer gelişme ise Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) son kararı oldu. KHK ile ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla görevine geri dönen kamu personellerine tazminat ödenmeyeceğine dair karar, AYM’ye yapılan itiraz sonucu iptal edildi. AYM, oy birliği ile aldığı kararda, bu hükmün kaldırılmasına karar verdi. Bu gelişme, KHK'lılar için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

9. Yargı Paketi’nde KHK’lılar için düzenleme gelebilir

2024 yılı sonuna yaklaşılırken, uzun süredir beklenen 9. Yargı Paketi’nin Meclis’te görüşülmesine başlandı. Bu yeni yasayla, KHK’lılara yönelik tahliye yolunun açılması ihtimali tartışılıyor. Türkiye’de cezaevlerinde kapasitenin üzerinde bir tutuklu ve hükümlü sayısı bulunuyor. Cezaevlerinin doluluk oranı, hükümeti yeni adımlar atmaya zorlayabilir. 9. Yargı Paketi'yle ceza süresi 5 ay olan kişilerin dahi cezaevine gireceği bir düzenleme öngörülüyor, bu durum kapasite sorununu daha da büyütecek.

Bu nedenle KHK’lılar için getirilebilecek bir af ya da düzenleme, cezaevlerinin yükünü hafifletebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce sıcak bakmadığı EYT düzenlemesini kabul etmek zorunda kaldığı hatırlanırken, KHK'lılar için de benzer bir adım atılabileceği konuşuluyor.

 

Bakmadan Geçme