• Haberler
  • Memur
  • KHK'lilere ilişkin hükme AYM'den iptal: Göreve iade edilen tazminat alabilir

KHK'lilere ilişkin hükme AYM'den iptal: Göreve iade edilen tazminat alabilir

Anayasa Mahkemesi, KHK ile ihraç edilip görevine iade edilen kamu görevlilerinin tazminat alamayacağına ilişkin hükmü iptal etti. Görevine dönenler artık tazminat talep edebilecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen ve sonrasında görevlerine iade edilen kamu görevlilerine ilişkin önemli bir karar verdi. AYM, KHK ile ihraç edilenlerin tazminat taleplerini engelleyen düzenlemeyi iptal etti. Karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

AYM, Danıştay 5. Dairesi’nin iptal başvurusu üzerine aldığı kararla, 13 Şubat 2018 tarihli ve 7098 sayılı kanunun ilgili maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti. Söz konusu madde, Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde KHK ile görevden alınan ve sonrasında iade edilen kamu çalışanlarının tazminat talebinde bulunamayacaklarını öngörüyordu.

Mahkeme, olağanüstü hal dönemine ilişkin getirilen bu düzenlemenin, OHAL süresini aşacak şekilde uygulanmaya devam ettiğini ve bu nedenle Anayasa’nın olağan dönem kurallarına uygun olmadığını belirtti. AYM kararında, tazminat hakkının engellenmesinin, devletin kişilerin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili bir giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmadığına dikkat çekildi.

Bu karar, KHK ile ihraç edilip sonradan görevlerine iade edilen kamu çalışanlarına tazminat talep etme yolunu açıyor. Anayasa Mahkemesi, benzer bir kararı daha önce de vermiş ve OHAL Komisyonu tarafından göreve iade edilenlerin tazminat talep edemeyeceğine dair düzenlemeyi iptal etmişti.

Bakmadan Geçme