• Haberler
  • İşçi
  • Kıdem tazminatında 7 bin gün hakkından kimler faydalanabilir?

Kıdem tazminatında 7 bin gün hakkından kimler faydalanabilir?

Çalışanların kıdem tazminatı hakkı, 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartının ötesine geçerek, 7 bin gün prim ödeyenleri de kapsıyor.

Çalışanların kıdem tazminatı hakkı, yalnızca 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla sınırlı değil; 7 bin gün prim ödeyenler de bu haktan yararlanabiliyor.

İş kanununa göre kıdem tazminatı alabilenler ve bu hakkın koşulları hakkında yanılgılar mevcut. Milliyet yazarı Cem Kılıç, 7000 günü olan çalışanların da kıdem tazminatı alabileceğini belirtiyor. Çoğu kişi, sadece 15 yıl ve 3600 gün prim doldurduklarında bu haktan yararlanacaklarını düşünüyor, ancak durum daha geniş. 

Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca tanımlanan bir hak olup, 1999 sonrası emeklilik koşullarıyla ilgili değişikliklere rağmen, yaş dışındaki tüm şartları yerine getiren işçiler kıdem tazminatı alabiliyor. Özellikle 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların 15 yıl ve 3600 gün prim ödemeleri gerektiği bilinse de, 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için durum farklı. Bu kişiler, emeklilik için belirlenen süreler ve prim gün sayısına göre kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.

Kıdem tazminatına hak kazanmak veya bu hakların ne zaman elde edileceğini öğrenmek için en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezine başvuru yapılması gerekiyor. SGK’dan alınacak "kıdem tazminatı alabilir" yazısı, işçilerin haklarını kullanmalarında önemli bir belge olarak öne çıkıyor.

Bakmadan Geçme