• Haberler
  • Memur
  • Kılıç çekip slogan atan teğmenler tartışması: Okul komutanları da işin içinde

Kılıç çekip slogan atan teğmenler tartışması: Okul komutanları da işin içinde

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin yemin etmesiyle ilgili, bazı komutanların da görevden alınacağına dair kulis bilgileri konuşuluyor. İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a MİT'ten gelen bir rapora göre, olayın ardında bazı okul komutanlarının hükümet aleyhine faaliyet yürüttü.

30 Ağustos 2024’teki Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde, teğmenlerin kılıç çekerek “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını atmasının yankıları sürüyor.

Türkiye gazetesi Yazarı Cem Küçük, Kara Harp Okulu'ndaki teğmenlerin yemin etmesiyle başlayan tartışmalara dair önemli bilgiler paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a MİT'ten gelen bir rapora göre, olayın ardında bazı okul komutanlarının hükümet aleyhine faaliyet yürüttüğü belirtiliyor. Küçük, Erdoğan’ın kısa süre içinde üst düzey komutanların da görevden alınabileceğini ifade etti.

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin bir araya gelerek kılıçlarını çekip "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" şeklinde slogan adım gayriresmi yemin etmeleri, siyasette gündem yaratmıştı. Olay sonrasında hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu duruma sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, teğmenlere yönelik olarak "Kime kılıç çekiyorsunuz?" diye sorarken, Bahçeli ise bu yeminin her bakımdan netliğe kavuşturulması gerektiğini belirtmişti.

Bu olay üzerine Türkiye Gazetesi Yazarı Cem Küçük, TGRT Haber'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a MİT'ten bir rapor gittiğini ve üst düzey komutanların da bu olayın ardından görevden alınacağını açıkladı. Küçük, "Erdoğan'a perşembe günü bir bilgi notu gidiyor. MİT'in verdiği bilgiye göre, okul komutanlarından bazılarının hükümet aleyhine faaliyet yürüttüğü tespit edildi" dedi.

Cem Küçük, olayın başından itibaren bir darbe girişimi olarak değerlendirildiğini belirtti. Mezuniyet töreninde 960 öğrenciden yaklaşık 280-300'ünün bu yemin törenine bilerek ve isteyerek katıldığını ifade eden Küçük, geri kalan öğrencilerin ise bu duruma katılmadığını söyledi. "Bu teğmenler, önceden organize bir şekilde hareket ederek bu yemini ettiler. Okul komutanları da bu işin içinde. Komutanlar bilerek ve isteyerek bu yeminin yapılmasına göz yumdu" şeklinde konuştu.

Cem Küçük, MİT'ten gelen raporun ardından okul komutanlarından bazılarının görevden alınmasının beklendiğini vurguladı. Kara Harp Okulu komutanının istifa ettiğini hatırlatan Küçük, "Birden fazla komutanın daha görevden alınacağı iddia ediliyor. Bu iş sadece teğmenlerle sınırlı kalmayacak, üst düzey komutanlara da uzanacak" dedi. Ayrıca, MİT raporuna göre, bazı komutanların hükümet aleyhine çalıştığı ve bu yemin olayının arkasında organize bir faaliyet bulunduğu iddia ediliyor.

Olayın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kime kılıç çekiyorsunuz?" diyerek sert bir açıklamada bulunmuştu. Erdoğan, bu olayın ardından üst düzey isimlerin sorumluluklarını sorgularken, bazı istismarcıların ortaya çıkarılacağını belirtmişti. Bahçeli ise ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşturulmasını ve gerekli adımların atılmasını istemişti.

Cem Küçük, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "Bu olay, sadece bir grup teğmenin yaptığı münferit bir eylem gibi görünmüyor. Arkasında organize bir yapının olduğu yönünde ciddi deliller var. Komutanlar bu işin içinde ve bu kalkışma kabul edilemez. Askerlerin görevi, sivil siyasetin emrinde olmaktır."

Olayla ilgili soruşturma sürecinin devam ettiği ve önümüzdeki günlerde daha fazla komutanın görevden alınabileceği belirtiliyor.

Bakmadan Geçme