• Haberler
  • Memur
  • Kılıçdaroğlu hakkında hapis cezası ve siyasi yasak talebi

Kılıçdaroğlu hakkında hapis cezası ve siyasi yasak talebi

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP milletvekillerinin şikayeti üzerine açılan davada 2,5 ila 3,5 yıl hapis ve siyasi yasak talebiyle yargılanıyor.

Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu'nun şikayeti üzerine "suç ve suçluyu zincirleme şekilde övme" suçlamasıyla dava açıldı. İddianameyi kabul eden ağır ceza mahkemesi, Kılıçdaroğlu için 2,5 ila 3,5 yıl hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi kapsamında siyasi yasak talebinde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun bu davadan ceza alması durumunda, siyasi yasaklı hale gelmesi gündemde.

Dava, MHP milletvekillerinin Şubat 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundukları dilekçeyle başlatıldı. O dönemde milletvekili dokunulmazlığı bulunan Kılıçdaroğlu hakkında, dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından soruşturma açıldı. İddianamede Kılıçdaroğlu'nun, 2014 ve 2019 yılları arasında katıldığı çeşitli programlarda yaptığı konuşmalar ve açıklamalar suçlama konusu olarak yer aldı.

Özellikle Kılıçdaroğlu'nun, HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna yönelik eleştirileri, iddianamede suç delili olarak gösterildi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun barış sürecinde ve iptal edilen İstanbul seçimlerine ilişkin yaptığı bazı açıklamalar da iddianamede yer aldı. MHP milletvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun "suçluyu kayırma" ve "suç delillerini karartma" gibi suçlamalarla da yargılanması gerektiğini iddia ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun yargılandığı davanın sonucunda ceza alması durumunda, siyasi yasaklı hale geleceği belirtiliyor. Bu durum, Kılıçdaroğlu'nun siyasi geleceği açısından kritik bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme