• Haberler
  • Aktüel
  • Kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi mevzuata uygun mu?

Kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi mevzuata uygun mu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesinin mevzuata aykırı olduğunu ve bu tür uygulamalardan kaçınılması gerektiğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesiyle ilgili olarak yayımladığı açıklamada, bu uygulamanın Türk mevzuatına aykırı olduğunu duyurdu. Bakanlık, bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerde kira bedellerinin altın ile ödenmesine yönelik ifadelerin mevzuata uygun olmadığını duyurdu.

Açıklamada, 2018 yılında yapılan düzenlemeye atıfta bulunularak, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4 üncü maddesi çerçevesinde Türkiye'de yerleşik kişilerin, menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü kiralama ve sözleşmelerde bedelin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceği ifade edildi. Bu düzenleme, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki gayrimenkul kiralama sözleşmelerinin de döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılamayacağını hükme bağlıyor.

Ayrıca 2008-32/34 sayılı Tebliğ uyarınca uluslararası piyasalarda döviz cinsinden fiyatı belirlenen kıymetli madenlere endekslenen sözleşmelerin de dövize endeksli sözleşmeler olarak değerlendirileceği vurgulandı. Bu bağlamda, kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi, anılan mevzuat hükümleriyle uyumsuzluk teşkil ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların mevzuata uygun işlemler yapmaları gerektiğini belirterek, hukuka aykırı uygulamalardan kaçınılmasını ve olası mağduriyetlerin önlenmesini önemsediklerini ifade etti. Bakanlık, vatandaşları mevzuat hükümlerine uygun işlem tesis etmeleri konusunda bilgilendirdi.

Bakmadan Geçme