Kiranın yüzde 20'si her ay kaynaktan kesilecek

Yeni vergi düzenlemesiyle ev sahipleri, kiradan her ay yüzde 20 oranında vergi kesintisiyle karşılaşacak. Bu değişiklikle birlikte kira geliri düzenli olarak vergilendirilecek ve devletin vergi tahsilatında önemli bir düzen sağlanacak.

Türkiye'de ev sahipleri için kira vergisi düzenlemelerinde önemli bir değişiklik gündemde. Yapılan son düzenlemelere göre, ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay düzenli olarak peşin ödemek zorunda kalabilirler. Buna göre, kiracılar kira bedelini her ay bankaya yatıracak; banka bu bedelin yüzde 20'sini vergi olarak keserek Maliye'ye gönderecek ve geriye kalan tutarı ev sahibinin hesabına aktaracak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, bu yeni uygulama ile ev sahiplerinin eline geçen net kira geliri önemli ölçüde azalacak. Örneğin, evini 10 bin lira kiraya veren bir sahibin aylık geliri 8 bin liraya düşecek. Geleneksel yöntemde kira geliri bir yıl boyunca toplanıp, bir sonraki yıl beyanname verilerek vergisi ödeniyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte kira geliri, maaşlardaki stopaj gibi her ay düzenli olarak vergiye tabi olacak.

Bu değişiklikle birlikte ev sahipleri için vergi yükü artarken, vergi tahsilatının da düzenli hale gelmesi hedefleniyor. Uygulamanın 2025 yılından itibaren geçerli olması planlanıyor ve ev sahiplerine yıllık kira gelirlerinin önemli bir kısmını devlete daha erken dönemlerde ödemelerini gerektirecek.

Bu yeni vergi düzenlemesi ile devletin ev sahiplerinden tahsil edeceği kira vergisinin 40 milyar lirayı bulması bekleniyor. Bu da 200 milyar lira olarak öngörülen toplam kira gelirinin ev sahiplerine kalan net tutarının 160 milyar lira olacağını gösteriyor.

 

Bakmadan Geçme