Kirayı elden ödeyene en az 5 bin TL ceza yolda

Kirayı elden ödeyen kiracılara ve ev sahiplerine 5 bin TL'den az olmamak üzere özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi kaybını önlemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla kiralarla ilgili yeni bir düzenleme getiriyor. "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı" kapsamında, kiraların sadece banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunlu hale getiriliyor. Elden kira ödemelerine ciddi cezalar uygulanacak.

Yeni düzenlemeye göre, iş yeri ve konut kiralamalarına ilişkin ödemeler bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak. Önceki uygulamada, konut kiralarında 500 lirayı aşan ödemeler için bu kural geçerliydi. Ancak, yeni taslakla birlikte bu sınır kaldırılıyor ve tüm konut kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerekiyor.

Mevcut düzenlemede sadece iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza kesilebiliyordu. Ancak, Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen kanunla birlikte, konut kiralamalarında da kiracıya ceza kesilmesi mümkün hale geldi. Yeni taslağa göre, banka veya PTT aracılığıyla yapılmayan her bir kira ödemesi için kiracıya ve kiralayana, kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza tutarı, 5 bin TL'den az olamayacak. Mevcut düzenlemede ise bu oran yüzde 5 ve asgari 3 bin TL olarak uygulanıyor.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi durumunda, kendisine ceza kesilmeyecek. Ayrıca, bir takvim yılı içinde kesilebilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin TL'den 20 milyon TL'ye çıkarılacak.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemenin kiracılar açısından olumlu etkileri olacağını belirtti. Akçam, "Kiracılar, ödemelerini resmi yollarla yaptıkları zaman, mal sahibinin vergi yükümlülüklerinin yanı sıra kira artışlarının da makul seviyelerde kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca, e-kontrat sisteminin hayata geçirilmesiyle, kira gelirlerinin tespitinde gözden kaçan hiçbir şey kalmayacak" şeklinde değerlendirdi. 

Bu düzenleme ile, kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmanın hedeflendiği ifade ediliyor. Akçam, cezaların kiracıları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin sahte kontrat uygulamalarının önüne geçeceğini vurguladı.

Bakmadan Geçme