KKTC'de asgari ücret 35 bin 180 TL'ye yükseltildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2023 yılı içinde üçüncü kez yapılan asgari ücret zammıyla net rakam 35 bin 180 TL'ye çıkarıldı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) asgari ücrete üçüncü kez zam yapıldı ve yeni rakam 35 bin 180 TL olarak belirlendi. Türkiye'de ise milyonlarca asgari ücretli, zam beklentisi içinde yaşıyor. Türkiye'de asgari ücret yılbaşında yeniden belirlenirken, mevcut net asgari ücret 17 bin 2 TL ile geçim mücadelesi veren vatandaşlar, zam için aralık ayını bekliyor. KKTC’de, 18 Eylül tarihinde Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun gerçekleştirdiği toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, yeni asgari ücreti net 35 bin 180 TL, brüt 40 bin 436 TL olarak açıkladı.

Toplantıda işveren tarafı yer almazken, Bakan Gardiyanoğlu, dört aylık hayat pahalılığının yüzde 19.99 olarak hesaplandığını ve bu oranın asgari ücrete yansıtıldığını belirtti. Aynı zamanda, kamu çalışanları, emekliler ve devletten yardım alanlara da aynı oranda zam yapılacağı açıklandı. Yeni düzenlemeyle ilgili itiraz sürecinin 10 gün olduğunu belirten Gardiyanoğlu, itiraz olması halinde komisyonun yeniden toplanacağını ve Bakanlar Kurulu'na sunulacağını ifade etti.

Türkiye'de ise temmuz ayında beklenen zam yapılmazken, asgari ücret şu anda 17 bin 2 TL olarak uygulanıyor. Ekonomist Erdoğan Süzer’in değerlendirmelerine göre, Türkiye'de asgari ücretin 22 bin TL seviyesine çıkması gerektiği savunulurken, mevcut ekonomik şartlar altında, asgari ücretle geçinen kesimin daha fazla zorluk yaşadığı vurgulandı.

Bakmadan Geçme