Kök maaşı 10 Bin TL olan 27 lira zam alacak

Türkiye İstatistik Kurumu'nun haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları belirlendi. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24.73, memur emeklilerine ise yüzde 19.31 oranında zam yapıldı. En düşük emekli maaşına yapılacak zam ise büyük merak konusuydu. 16 Temmuz Salı günü, en düşük emekli aylığına 2500 lira zam yapılacağı açıklandı. Kamuoyu, o gün gerçekleştirilecek kabine toplantısı sonrası ek zam miktarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı beklentisini satın almışken beklenmeyen bir şey oldu, açıklamayı AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yaptı. Hem de kabine toplantısından birkaç saat önce, sabah saatlerinde kameraların karşısına geçerek. AK Parti Güler, en düşük emekli maaşının 10.000 TL'den 12.500 TL'ye, yurt dışı çıkış harcının ise 150 TL'den 500 TL'ye çıkarılacağını duyurdu. Kamuoyunda, "Ek zam rakamı milyonlarca insanı hayal kırıklığına uğratacak bir meblağ olduğu, 'müjde' olarak nitelenemeyeceği için açıklamayı Erdoğan yerine Güler'in yapması tercih edildi" yorumu yapılırken açıklanan rakama tepkiler yükseldi.

 İsa Karakaş'ın Açıklamaları

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber ekranlarında düzenleme ve vergi paketi hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, "prim ödeyeni cezalandırıyoruz" diyerek yeni düzenlemelerin sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerini ele aldı. Karakaş’ın açıklamaları şu şekilde:

"PRİMLER YÜZDE 37,75 OLACAK"

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2'den yüzde 2,25'e yükseltildiğini belirten Karakaş, işverenlerin işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere ödemekte olduğu tüm primlerin yüzde 37,75’e çıkacağını ifade etti.

"3 MİLYON 700 BİN KİŞİYE DESTEK"

Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile birlikte EYT'liler için yüzde 5 teşvik talebi geldiğini ve bu teşvikin kaldırılacağını belirten Karakaş, SGK kapsamında emekli olup hala çalışan EYT'lilerin 5 puanlık teşvikinin kaldırılacağını söyledi. En düşük emekli maaşı zammından 3 milyon 700 bin kişinin yararlanacağını ve bu kişilere hazineden destek verileceğini ifade etti.

"SOSYAL SİGORTA TEKNİĞİNİN ÇÖKMESİ DEMEK"

Kök maaşın SGK'nın verdiği maaş olduğunu açıklayan Karakaş, kök maaşı 5.600 TL olan bir kişinin yeni zamla birlikte maaşının 12.500 TL’ye yükseldiğini, yani hazinenin bu kişiye 6.000 TL sosyal yardımda bulunduğunu belirtti. Kök maaşı 10.000 TL olan birinin ise zamla birlikte sadece 27 TL destek aldığını vurguladı. Bu durumun, yıllarca maaşından çok prim ödeyenleri cezalandırdığına dikkat çeken Karakaş, bu eşitlemenin sosyal sigorta tekniğinin çökmesi anlamına geldiğini ifade etti.

 

Bakmadan Geçme