• Haberler
  • İşçi
  • Kök ücreti 8 bin 18 liranın altındaki SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 'sıfır zam'

Kök ücreti 8 bin 18 liranın altındaki SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 'sıfır zam'

TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerine göre, kök ücreti 8 bin 18 liranın altında olan SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, aylıklarında yapılan enflasyon zammından faydalanamayacaklar, çünkü aylıkları 10 bin TL'ye tamamlanarak mevcut seviyelerinde sabit kalacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 1,64, yıllık enflasyon ise yüzde 71,60 olarak belirlendi. Enflasyon farkı da yüzde 24,73 olarak hesaplandı. Bu verilere göre, kök ücreti 8 bin 18 liranın altında olan SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için aylık gelirlerinde ''sıfır zam'' uygulaması devreye girecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye genelinde kök aylığı 10 bin liranın altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli bulunduğunu belirtmişti. Bu kapsamda, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıkları, Hazine tarafından desteklenerek 10 bin TL'ye tamamlanacak şekilde düzenlenmiştir. Bu politika doğrultusunda, kök ücreti 8 bin 18 liranın altında olan emeklilerin aylıklarında herhangi bir zam yapılmayacak. Zira yüzde 24,73'lük zam oranı, aylıkların hâlihazırda 10 bin TL'nin altında kalmasına neden olacağı için uygulanmayacak.

Örneğin, bir SSK veya BAĞ-KUR emeklisinin kök aylığı 7 bin 500 TL ise yüzde 24,73 zam yapıldığında aylık 9 bin 354 TL'ye çıkacak, ancak kalan fark Hazine tarafından tamamlanarak aylık 10 bin TL'ye ulaşmış olacak. Bu durumda emekli, fiilen herhangi bir zam almamış olacak ve Ocak 2025'e kadar aylığı mevcut düzeyde sabit kalacak.

Bakmadan Geçme