• Haberler
  • Aktüel
  • Konut kiralarının bankayla ödenmesine ilişkin tebliğ yayımlandı

Konut kiralarının bankayla ödenmesine ilişkin tebliğ yayımlandı

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellef olmayanlar, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve PTT üzerinden yapacak.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellef olmayanlar, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve PTT üzerinden yapacak. Yapılacak ödemelerin banka veya posta idareleri tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunlu hale geldi. Aksi takdirde, cezai müeyyideler uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 328) ile konut ve iş yeri kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi gerektiği duyuruldu. 

Tebliğle birlikte, kiracılar ve kiraya verenler, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapacak ve bu işlemleri belgelemeleri zorunlu olacak. Kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsama dahil. Ancak, mahkeme veya icra yoluyla yapılan tahsilatlar bu yükümlülükten muaf tutulmuş. 

Ödemelerin banka, EFT, havale, çek gibi araçlarla yapılması gerektiği belirtilirken, elden yapılan ödemeler için cezai yaptırımlar uygulanacağı ifade edildi. Cezai işlemler, her bir işlem için belirlenen tutarın %10’u oranında uygulanacak ve asgari ceza tutarı 5.000 TL olarak belirlendi.

memur5.com

Bakmadan Geçme