• Haberler
  • Aktüel
  • Kredi ve kredi kartı borç yapılandırma detayları belli oldu

Kredi ve kredi kartı borç yapılandırma detayları belli oldu

26 Eylül öncesi kredi ve kredi kartı borçları için yapılandırma süreci başladı, başvuru şartları ve faiz oranları netleşti.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren borç yapılandırmasıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), borç yapılandırması için kritik tarih olarak 26 Eylül'ü belirledi. Bu tarihten önce kullandırılan kredi ve kredi kartı borçları yapılandırma kapsamına alınabilecek.

BDDK’nın kararına göre, 26 Eylül tarihinden önce kullanılan krediler, yapılandırma için başvurulabilecek. Ancak, borçların yapılandırılabilmesi için anapara veya faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmiş olması gerekiyor. Bu durum, 26 Eylül'den önce gecikmeye düşen kredilerin yapılandırma kapsamına alınacağı anlamına geliyor. Borçluların yapılandırma talebi için 1 yıl içinde başvuru yapmaları gerektiği belirtildi.

Kredi kartı borçları da benzer bir yapılandırma sürecine tabi. 26 Eylül tarihinden önce asgari ödemesi yapılmamış kredi kartları için yapılandırma imkanı sağlanacak. Ancak, birden fazla kredi kartı kullanan borçluların sadece tek bir kredi kartının borcunu yapılandırabileceği, tüm kredi kartlarının toplam borcunun yapılandırma kapsamına alınmayacağı vurgulandı.

BDDK, 26 Eylül 2024 tarihini milat olarak kabul etti. Bu tarihten sonraki borçların yapılandırma kapsamına alınıp alınmayacağı henüz netleşmedi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankalar, borç yapılandırmasının detaylarını netleştirmek için bir araya geldi. TBB, BDDK ve Merkez Bankası'ndan görüş alarak yapılandırma ile ilgili soru işaretlerini gidermeye çalışıyor.

Kredi ve kredi kartı borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Yapılandırma sürecinde kullanılacak faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Örneğin, 50 bin lira borcun 12 aya taksitlendirilmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin lira olacak. 60 ay vade ile taksitlendirilmesinde ise toplam ödeme 133 bin liraya ulaşacak. Kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek.

Merak Edilen Sorular

- 26 Eylül'den sonraki borçlar yapılandırma kapsamına alınacak mı?
- 26 Eylül'de vadesi gelmeyen taksitler yapılandırılabilecek mi?
- Yapılandırılan kartların açık kalması zorunlu olacak mı?
- Yapılandırma sürecini başlatıp taksidini ödemeyenler için yeniden yapılandırma uygulaması olacak mı?

Bu soruların yanıtları, önümüzdeki günlerde TBB'nin bankalara göndereceği yazıda netleşmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme